Ljubljanska banka navodno ‘prala’ novac iz Irana

Sumnja se da je iza svega stajao finansijski interes, jer su bankarske provizije na riskantne transakcije sa zemljama pod sankcijama vrlo visoke (Al Jazeera)

Postoje indicije da se 2009. i 2010. godine preko Slovenije “prao” novac iz Irana, koji je tada bio pod sankcijama i embargom međunarodne zajednice, rekao je slovenski opozicioni zastupnik Branko Grims.

“U periodu 2009–2010. preko Nove Ljubljanske banke oprana je milijarda dolara [blizu 890 miliona eura]”, izjavio je slovenskim medijima Grims, član stranke bivšeg premijera Janeza Janše i predsjednik parlamentarne komisije za kontrolu tajnih službi.

Dodao je da se iz dokumenata dobijenih od parlamentarne istražne komisije za zloupotrebu u bankarskom sistemu vidi da je taj novac završio na više od 9.000 računa.

“Vidi se i gdje je taj novac završio, ali su to povjerljivi podaci, o kojima ne smijem govoriti”, rekao je Grims nakon sastanka komisije.

Visoke bankarske provizije

Istražnu komisiju za banke također vodi opozicija, a na čelu je zastupnik iz Slovenske demokratske stranke, najjače opozicione frakcije u Parlamentu Slovenije.

Grims sumnja da je iza svega stajao finansijski interes, jer su bankarske provizije na riskantne transakcije sa zemljama pod sankcijama vrlo visoke, pa su u spomenutoj operaciji možda dosegle gotovo 50 miliona dolara (blizu 45 miliona eura).

Također tvrdi da je ured za “pranje” novca na sve što je doznao o sumnjivim transakcijama iz Irana reagirao prekasno, kad su neke zapadne banke već počele odbijati spomenute doznake, te da se stvar očito željelo “pomesti pod tepih”.

Slovenski mediji navode da će najveća slovenska banka u državnom vlasništvu, odnosno pitanje odgovornosti za njene “loše kredite” i eventualni drugi skandali biti među glavnim temama opozicionih stranaka u kampanji za parlamentarne izbore, koji se predviđaju za iduću godinu.

Izvor: Agencije