EU i SAD podržali novu makedonsku vladu

Novi makedonski premijer Zoran Zaev, čija je vlada noćas dobila podršku u Sobranju, preuzeo je dužnost od dosadašnjeg premijera prijelazne vlade Emila Dimitrijeva.

U pratnji Zaeva bilo je još nekoliko ministara.

Prethodno je Zaeva i njegove najbliže suradnike u Vladi Makedonije primio i predsjednik Gjorge Ivanov.

Predsjednik je Zaevu i članovima njegovog kabineta čestitao na izboru i poželio im uspješan rad. 

Podrška iz EU i SAD-a

Europska unija i Sjedinjene Američke Države prvi su pozdravili izbor nove makedonske Vlade i ukazivanje povjerenja čelniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu, koji je postao novi premijer.

Tim povodom visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn izdali su zajedničko priopćenje.

“Pozdravljamo glasanje za izbor nove vlade na čelu s premijerom Zoranom Zaevom. EU je spremna pomoći rad te vlade, kao i ono što opozicija treba da uradi kako bi konstruktivno provela sve dijelove sporazuma iz Pržina, te urgentne reformske prioritete”, navodi se u priopćenju.

Mogherini i Hahn očekuju da sve parlamentarne stranke “ostave podjele po strani i rade zajednički na usuglašenoj reformskoj agendi koja će biti od koristi cijeloj državi”.

“To je od ključne važnosti kako bi se Makedonija vratila na europski put, proces koji građani jasno žele i zaslužuju”, navode.

Iz State Departmenta također su stigle riječi podrške Zaevu za formiranje parlamentarne većine i nove vlade.

“Kao prijatelj i partner Makedonije, SAD se raduje suradnji s novom vladom, jer nastoji ispuniti euroatlantske aspiracije države provedbom hitnih reformi koje jačaju vladavinu prava i neovisnost pravosuđa, slobodu medija i odgovornosti vlade”, navodi se u priopćenju iz Washingtona.

Za vladu glasala 62 zastupnika

Nova makedonska Vlada, kojoj će na čelu biti Zoran Zaev, dobila je noćas povjerenje Sobranja.

Program i prijedlog članova Vlade potvrđen je glasovima većine zastupnika nekoliko minuta prije ponoći, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Za kabinet Zorana Zaeva glas su dala 62 zastupnika, dok je njih 44 bilo protiv.

Novu parlamentarnu većinu čine Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i dvije albanske stranke – Demokratska unija za integraciju (DUI) i Alijansa za Albance.

Osim Zaeva, koji je izabran za premijera, nova makedonska vlada ima i tri vicepremijera – Bujara Osmanija koji će biti zadužen za europske poslove, Koču Anđuševa koji će biti nadležan za ekonomska pitanja i Hazbija Liku kome je pripalao područje političkog sustava i odnosa između zajednica.

Od 25 ministara 10 bez portfelja

Prije glasanja Zaev je istaknuo da će njegova vlada raditi na jedinstvu države, navodi MIA.

Osim toga, kao prioritete, naveo je gospodarski napredak i konstruktivnu suradnju s opozicijom.

U opoziciju je, nakon 11 godina vlasti, otišao VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Gruevski je najavio da će njegova stranka pažljivo pratiti rad nove parlamentarne većine. Najavio je i da neće bojkotirati rad parlamenta te će biti konstruktivna opozicija.

Prema parlamentarnom poslovniku, vlada je trebala biti izabrana prije ponoći.

U novoj Vladi je 17 ministara iz SDMS-a, šest iz DUI-a i dvoje iz Alijanse za Albance. Ukupno 10 ministara nema svoj resor, nego su dobili ulogu ministara bez portfelja.

Izvanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. prosinca prošle godine. 

Izvor: Al Jazeera i agencije