EU daje Hrvatskoj 357 miliona eura za Pelješki most

Pelješki most
Svi radovi na mostu i okolnoj infrastrukturi, kaže ministar Butković, trebali bi biti završeni 2021. ili 2022. (Al Jazeera)

Hrvatska će od Europske unije dobiti 357 milijuna eura bespovratnih sredstava za izgradnju Pelješkog mosta, pristupnih autocesta i stonske obilaznice.

Europska komisija idući bi tjedan trebala završiti sve interne procedure vezano za taj projekt, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Projekt će se realizirati u tri faze, a trebao bi biti završen do 2021. godine. Interne procedure i dokumentaciju službeni Brisel će završiti do 7. lipnja.

Plenković je rekao kako je ovo najveći projekt koji će se graditi u Hrvatskoj uz pomoć europskog novca.

“Od EU, iz europskog proračuna ćemo dobiti 357 milijuna eura sredstava, čime će se ovaj projekt u tri faze implementirati između 2017. i 2021. godine. Riječ je o strateškom projektu ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju i njezin južni dio, nego za cijelu RH i u kontekstu naših priprema za ispunjavanje kriterija za ulazak u schengenski prostor”, izjavio je premijer.

Pristup južnoj Dalmaciji

Kako je rekao na početku sjednice Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dobila je poziv povjerenice za regionalnu politiku EK Corine Cretu za 7. lipnja te da će Europska komisija dovršiti sve svoje interne procedure za sufinanciranje do sada najvećeg projekta “kojeg smo uopće imali iz sredstava EU i iz proračuna EU”.

“Riječ je o projektu koji se zove cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, znači za izgradnju Pelješkoga mosta, izgradnju pristupnih autocesta, izgradnju stonske obilaznice”, rekao je Plenković, kako prenosi Hina.

Premijer je podsjetio na odluku Vlade od 16. veljače te zahvalio ministarstvima mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja i EU fondova, te posebno Hrvatskim cestama, koje su uložile godine stručnoga rada za realizaciju toga projekta.

Zaključio je kako se nakon niza godina govorenja o ovome projektu došlo u fazu da su sredstava osigurana, kako iz proračuna tako i ogromnim sredstavima iz EU proračuna.

Vlada je na sjednici u veljači donijela odluku o financiranju projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”, koji uključuje i izgradnju Pelješkog mosta, vrijednog 430,2 milijuna eura, odnosno 3,2 milijarde kuna.

Tom Vladinom odlukom zadužilo se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava EU-a osigura novac za financiranje prihvatljivih troškova tog projekta.

Sredstva za taj projekt planirana u državnom proračunu za ovu godinu iznose 261,8 milijuna kuna (35,1 milijun eura), za 2018. se planira 885,39 milijuna kuna (118,9 milijuna eura), a 2019. 815,9 milijuna kuna (109,6 milijuna eura), dakle ukupno 1,96 milijardi kuna (263,3 milijuna eura).

Od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova koji su planirani u državnom proračunu, Hrvatska je očekivala sufinanciranje iz Europske komisije u vrijednosti do 85 posto ili 357,2 milijuna eura.

Tri faze

Tom odlukom se ujedno Hrvatskim cestama omogućilo donošenje odluke o odabiru putem postupka javne nabave te potpisivanje ugovora s odabranim ponuditeljima.

Također, ta se tvrtka obvezuje da osigura sredstva za plaćanje poreza na dodanu vrijednost te za sve ostale neprihvatljive troškove vezane uz provedbu projekta.

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je u četvrtak da bi gradnja Pelješkog mosta trebala započeti ove godine na jesen, a svi radovi na mostu i okolnoj infrastrukturi trebali bi biti završeni 2021. ili 2022. godine.

Projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom ocijenjen je kao najbolje rješenje za prometno povezivanje razdvojenog teritorija Hrvatske, a predviđa tri glavne faze: prva je Pelješki most u duljini od 2,4 kilometra; druga su pristupne ceste na Pelješcu Duboka (D8) – Zaradeže (D414) u duljini od 12,04 kilometra i treća je obilaznica Stona Zaradeže (D414) – Donta Doli (D8) – Prapratno (D414) i izgradnju obilaznice Prapratno (D414) – Donta Doli (D8) u duljini od 18,09 kilometara.

Potvrda evropske komesarke

Europska komesarka Corina Cretu potvrdila je u četvrtak sufinanciranje gradnje Pelješkog mosta iz proračuna EU-a i najavila da će ceremonija biti održana u narednu srijedu u Briselu.

“Jučer sam poslala poziv na ceremoniju ministrici Gabrijeli Žalac, jer se, nažalost, zbog obveza, nisam mogla odazvati na njen pozivu u Dubrovnik. Do 7. lipnja ostali su još samo proceduralni poslovi”, rekla je ona za Hinu u Helsinkiju, gdje je u utorak počela dvodnevna konferencija “Smart Regions”, posvećena razvoju i inovacijama evropskih regija.

“Studija izvedivosti je u proceduri, dobra je i njeno odobrenje bi trebalo biti gotovo najranije do 7. lipnja. Napravljena je u suradnji s Europskom investicijskom bankom. Zahvalna sam Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini što su se uspjele dogovoriti oko projekta i potrebe za njegovom realizacijom”, kazala je Cretu.

“Nadam se da će sve ići brzo i da ću biti pozvana na inauguraciju”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije