Dom naroda FBiH oborio zakon o penzijskom osiguranju

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije podržao prijedlog novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na današnjoj sjednici Doma, za ovaj zakon se izjasnilo 13 delegata, pet je bilo protiv, a 18 uzdržano. Podršku su dali delegati koji su ujedno članovi Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost, dok su iz stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH uglavnom bili uzdržani.

Delegati koji su članovi Socijaldemokratske partije BiH nisu željeli glasati, jer tvrde da je današnja sjednica Doma naroda zakazana mimo Poslovnika.

Pošto je ona zapravo nastavak zasjedanja prekinutog 27. aprila, morala je, po Poslovniku, biti zakazana najdalje 15 dana od prekida, što se nije desilo, javlja Fena.

Predloženi zakon o PIO prihvatio je ranije Predstavnički dom, ali je današnjim odbijanjem u Domu naroda, njegova procedura obustavljena.

Urušavanje penzionog fonda

U februaru Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju nije dobio većinsku podršku na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Tada je, osim opozicije, protiv bio i dio vladajuće većine.

Klub Bošnjaka tada nije podržao prijedlog zakona zbog amandmana hrvatskih zastupnika kojim je vrijednost općeg boda povećana s 13,6 na 14,3 konvertibilne marke, odnosno na nešto više od sedam eura.

Navode da bi to urušilo penzioni fond.

Prijedlog zakona je ranije odobrio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, ali nijedan, pa ni ovaj zakonski akt ne može stupiti na snagu bez podrške oba doma federalnog parlamenta.

Zakon je dio Reformske agende.

Izvor: Al Jazeera i agencije