Crna Gora objavila listu nepoželjnih Rusa i Ukrajinaca

Popis nepoželjnih Rusa i Ukrajinaca formiran je na osnovu odluke Evropskog vijeća (EPA)

Crna Gora objavila je popis nepoželjnih osoba na kojem se nalazi 149 ruskih i ukrajinskih državljana koji su aktivno sudjelovali ili su podržavali napad na Ukrajinu i nasilnu aneksiju Krima.

U odluci Vlade navodi se da se “ograničava ulazak na teritoriju Crne Gore, kao i da se ograničava raspolaganje imovinom i sredstvima osobama koje su odgovorne za aktivno podržavanje politika koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”.

Rogozin na listi

Na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, nalaze se, između ostalog, potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin, generalni sekretar Savjeta sigurnosti Ruske Federacije i šef svih obavještajnih službi Rusije Nikolaj Patrušev, predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov, vlasnik Televizije Carigrad i tajkun Konstantin Malofejev, te zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak, javlja Pobjeda.

U obrazloženju se navodi da je Rogozin nepoželjan zbog toga što je “aktivno pozivao na aneksiju Krima”. Rogozin se umiješao nedavno i u unutrašnje stvari Crne Gore, zaprijetivši službenoj Podgorici “da će zažaliti zbog članstva u NATO-u”. 

Na listi je i jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, Patrušev. Navodi se da je on bio umiješan u formiranje politike ruske Vlade kojom se ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Popis nepoželjnih formiran je na osnovu odluke Evropskog vijeća.

Ruska ‘crna lista’

S druge strane, prema pisanju podgoričkih medija, Rusija je ranije objavila popis od 70-tak crnogorskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, a među njima su i bivši i aktuelni crnogorski premijeri Milo Đukanović i Duško Marković te predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore najavilo je da će zamoliti rusko ministarstvo da im dostavi tačan popis nepoželjnih ljudi kako bi se izbjegla situacija koja se dogodila zastupniku Miodragu Vukoviću, koji je prije nekoliko dana deportiran iz Moskve.

Zvanična Podgorica uputila je protestnu notu Kremlju nakon što je  Vuković zadržan na moskovskom aerodromu Domodedovo i deportiran za Crnu Goru. 

Po dolasku u Crnu Goru kazao je kako su mu „ruske vlasti odredile zadržavanje i deportaciju, jer je navodno na spisku osoba iz Crne Gore koje nijesu dobrodošle u Rusiju“.

Ranije je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova saopćila kako je zabrana ulaska crnogorskim državljanima „recipročna mjera“.

„Nije tajna da se Crna Gora od samog početka priključila sankcijama EU-a, uključujući i personalne. Uvijek smo govorili da ostavljamo pravo da poduzimamo recipročne mjere, kako je to prihvaćeno u evropskoj praksi“, rekla je Zaharova.

Sankcije Evropske unije Rusiji, koje je Crna Gora podržala, uvedene su 2014. i odnose se na zabranu putovanja i zamrzavanje imovine 149 funkcionera Rusije i Ukrajine sa Krima. Sankcije su proširene u nekoliko navrata odlukama Evropskog vijeća.

Izvor: Agencije