Ambasadori odali priznanje učenicima iz Jajca

Učenici traže od političara da ih puste da odluče o svojoj budućnosti (Al Jazeera)

Nekolicina ambasadora i diplomata zapadnih država akreditiranih u Bosni i Hercegovini u četvrtak je lično ohrabrila srednjoškolce iz Jajca u njihovoj borbi protiv uspostave paralelnih škola u tom gradu koje bi odvojeno pohađala djeca različitih nacionalnosti.

Ambasadori Svete Stolice, Austrije, Japana, Njemačke, Rumunije, Švicarske, voditelj Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini te diplomatski predstavnici Francuske i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini otputovali su u Jajce i tamo se sastali s učenicima Srednje strukovne škole i Srednje škole “Nikola Šop” te predstavnicima neformalne grupe profesora koji djeluju u okviru inicijative “Bolja škola”.

Jajačkim srednjoškolcima i profesorima uručili su posebno priznanje pod nazivom “Most za budućnost”, koje im je dodijeljeno zbog napora koje ulažu u zaustavljanju etničkih podjela u školama Srednjobosanskog kantona, prenosi agencija Hina.

Učenici se bore šalju poruku

“Ovo je simbolični gest podrške borbi učenika za jedinstveni nastavni plan i program u školama, uz poštovanje multietničnosti Jajca i Srednjobosanskog kantona”, rekla je u ime diplomata ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer.

Istakla je da su cijele protekle godine srednjoškolci u Jajcu demonstrirali moralnu i građansku hrabrost u javnim nastojanjima da zaustave odvajanje i nacionalizam u obrazovnom sektoru, zalažući se za multikulturno društvo i duh zajedništva.

Učenica Azra Keljalić rekla je da njihova borba protiv podjela traje dugo, no nadaju se da će svi shvatiti poruku koju žele poslati.

“Političari govore da su mladi budućnost ove zemlje. Neka nas onda puste da odlučimo o svojoj budućnosti”, rekla je ona.

Njen kolega Nikola Rimac istakao je da su učenici sigurni da osnivanje posebne škole samo za Bošnjake nikome ne donosi ništa dobro.

Učenici različitih nacionalnosti u Srednjoj strukovnoj školi i Gimnaziji “Nikola Šop” zajedno pohađaju nastavu, ali se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Nova škola možda već jesenas

Bošnjačka djeca dobila su mogućnost pohađanja nacionalne grupe predmeta, bosanskog jezika i islamskog vjeronauka, no kad završe školu, kao i sva druga djeca, dobivaju diplome s grbom samoproglašene Herceg-Bosne.

Kantonalne vlasti odlučile su taj problem riješiti osnivanjem nove škole, s bosanskim planom i programom, koja bi trebala početi s radom od iduće školske godine.

Srednjoškolci iz Jajca digli su glas protiv odluke, za koju kažu da će ih ponovo podijeliti nakon što su bili podijeljeni u osnovnoj školi.

Unatoč podršci koju su dobili od međunarodne zajednice, nova škola s radom bi mogla početi već najesen.

“Ovi su učenici digli svoj glas protiv segregacije i diskriminacije i u tome imaju našu punu podršku”, rekao je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore.

Primjer drugim građanima

Prema svim provedenim analizama, postojeći obrazovni sistem potiče uspostavu trajnih međunacionalnih podjela i onemogućava sistemski integraciju društva.

Glas jajačkih srednjoškolaca jedan je od rijetkih slučajeva otvorene pobune protiv takve politički dirigirane prakse.

“Bitno je njihovo nastojanje da ostanu zajedno shvatiti ozbiljno i ispoštovati ga. Uvjereni smo da pothvati učenika iz Jajca mogu biti primjer drugim građanima ove države. Od političara i lidera očekujemo da ispune svoju obavezu da mladima ponude kvalitetno obrazovanje, koje će ih pripremiti za budućnost, a ono podrazumijeva i naučiti ih da žive skupa”, piše u zajedničkoj izjavi objavljenoj povodom dodjele priznanja učenicima u Jajcu, iza koje, osim diplomata koji su bili u Jajcu, stoje i ambasadori Belgije, Bugarske, Grčke, Malte, Njemačke, SAD-a, Italije, Španije i Rumunije.

Izvor: Agencije