Talat Xhaferi i zvanično predsjednik Sobranja

Odluka o izboru Xhaferija za novog predsjednika Parlamenta Makedonije objavljena je u 'Službenom glasniku' (Al Jazeera)
Odluka o izboru Xhaferija za novog predsjednika Parlamenta Makedonije objavljena je u 'Službenom glasniku' (Al Jazeera)

Odluka o izboru Talata Xhaferija za novog predsjednika Sobranja Makedonije objavljena je u utorak u Službenom glasniku, javlja Anadolija.

Iz Službenog glasnika Makedonije potvrdili su da je u novom broju objavljena odluka o izboru Xhaferija za predsjednika parlamenta, čime on zvanično stupa na čelnu funkciju u najvišem zakonodavnom tijelu zemlje.

“Današnji broj Službenog glasnika odštampan je, u toku je distribucija, nakon čega će biti pripremljeno i postavljeno internetsko izdanje”, saopćili su iz Službenog glasnika.

Xhaferija, poslanika iz albanske partije Demokratska unija za integracije, 27. aprila parlamentarna većina izabrala je za novog predsjednika Sobranja, nakon čega su demonstranti, koje predvodi građanska inicijativa “Za zajedničku Makedoniju”, nasilno ušli u zgradu Skupštine.

U incidentu je povrijeđeno više od 100 ljudi, među kojima su se našli parlamentarni zastupnici, pripadnici sigurnosnih snaga i predstavnici medija.

Uvjeti za novu vladu

Xhaferi je 4. maja pisanim putem obavijestio predsjednika Makedonije Gjorga Ivanova da je formirana nova parlamentarna većina, čime su stvoreni uvjeti da bude dodijeljen mandat za sastavljanje nove vlade.

Predsjednik Makedonije, kako su saopćili iz njegovog kabineta, postupit će u saglasnosti s Ustavom i uspostavljenom praksom.

Od proglašenja nezavisnosti Makedonije Xhaferi je prvi Albanac koji će obavljati funkciju predsjednika parlamenta.

U 2013. godini Xhaferi je bio izabran za ministra odbrane Makedonije i ovu je funkciju obavljao do juna 2014, a nakon toga je bio zastupnik u Sobranju iz redova DUI-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Novoizabrani predsjednik Sobranja Makedonije i zvanično je počeo obavljati svoju dužnost. U narednim danima trebalo bi da obavijesti predsjednika države o novoj većini, te da je novi mandatar za sastav vlade Zoran Zaev. U isto vrijeme, ministar policije podnio je zahtjev Vladi za razrješenje direktora Biroa za javnu bezbjednost, koji je upravljao policijskom intervencijom u […]

Američki diplomat Hoyt Brian Yee u posjeti je Makedoniji. Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za europske i euroazijske poslove drugog dana posjete sastao se s predsjednikom države Đorgeom Ivanovom, novoizabranim predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem, i stranačkim čelnicima SDSM-a i VMRO DPMNE-a.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO