Plenković: Hasanbegović nepotreban za većinu u Saboru

Predsjedništvo HDZ-a primilo je na znanje odluku saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića da bude na listi nezavisne zastupnice Brune Esih na lokalnim izborima, rekao je predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Bez Hasanbegovića, Plenković nema većinu od 76 zastupnika u Hrvatskom saboru.

Plenković je rekao novinarima da im on nije ni potreban.

“Vrlo sam jasno kazao da u ovom trenutku kad netko sam odluči napraviti potez koji ga dovodi do toga da nije više član stranke, onda jedan oblik suradnje završava, a za drugi ćemo još vidjeti”, rekao je Plenković.

“HDZ će biti jedinstven, kohezivan i snažan na lokalnim izborima. Vlada normalno nastavlja s aktivnosti kao i sva ministarstva. Nastojat ćemo nakon lokalnih izbora na prvoj sjednici Sabora predstaviti nove ministre”, rekao je hrvatski premijer.

Rekao je kako je za krizu Vlade odgovoran politički interes Socijaldemokratske partije da uoči izbora krene u izglasavanje nepovjerenja ministru Zdravku Mariću te Most koji je “imao oportunistički predizborni pristup nastojeći nešto ušićariti”.

Rekao je da je HDZ ozbiljna, državotvorna stranka koja hrabro odlučuje u pravo vrijeme te da će nastaviti raditi na političkoj stabilnosti.

” Laži, neistine i konstrukcije ćemo ozbiljno odbacivati, a hrvatski ljudi će vidjeti tko je tko”, rekao je Plenković.

Hasanbegović: Smatram se žrtvom

Hasanbegović, bivši ministar kulture ranije je isključen iz HDZ-a. Prozvao je Plenkovića da je odluku o smjeni četiri Mostova ministra donio samostalno, bez konzultacija na stranačkim tijelima i alternativnog rješenja, “osim ako nije riječ o najobičnijoj političkoj trgovini”.

U cijelom slučaju sada već bivši član Predsjedništva HDZ-a smatra se žrtvom jer, ističe, ni na koji način nije pridonio rušenju prošle, niti ove Vlade.

“Dapače, bio sam i tada jedan od onih koji je smatrao da se radi o hazarderskom i potpuno nedržavničkom postupanju”, rekao je Hasanbegović u Vijestima RTL-a, upitan smatra li se žrtvom.

Ustvrdio je kako je o kandidaturi za lokalne izbore na listi nezavisne Brune Esih, razgovarao s mnogim istaknutim članovima HDZ-a, ali da je to bio njegov osobni potez. “Više puta sam isticao – nisam dio nikakve urotničke skupine, vođen sam isključivo vlastitom savješću i moralnim i političkim načelima koje zastupam”, dodao je Hasanbegović.

Ne zna, kaže, hoće li netko drugi iz HDZ-a slijediti njegov primjer. “Svakome prepuštam da djeluje na onaj način za koji drži da je najbolje”, rekao je i naglasio kako u donošenju te odluke nije bio vođen politikantskim razlozima. “Postoje trenuci kada savjest i poimanje nacionalnih interesa trebaju biti iznad stranačke stege i taj trenutak je upravo došao”, rekao je.

Brkić: Hasanbegović se sam isključio iz HDZ-a

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ranije je izjavio kako se Zlatko Hasanbegović sam isključio iz stranke.

Govoreći uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, Brkić je rekao: “Hasanbegović se kandidirao na nezavisnoj listi, temeljem statusa više ne može biti član HDZ-a. Sam se isključio iz HDZ-a. Toga je već bilo, on nije nikakva iznimka, postavlja se pitanje kako to u ovom trenutku, kad smo uspjeli pokrenuti Hrvatsku”.

Komentirajući termin “moralna kaljuža”, koji je Hasanbegović izgovorio kako bi opisao poteze premijera Andreja Plenkovića, Brkić je rekao da se radi o ružnom terminu.

‘Zašto nije dosljedan?’

“Podsjetio bih ga prije godinu dana kad je HDZ rušio svoju vladu, tada je Hasanbegović itekako gorljivo to podržavao. Danas Vlada funkcionira, nema nikakvih problema ni političke krize. Zašto nije bio tako gorljiv i dosljedan, kad je on bio ministar”, kazao je on, a prenosi 24 sata.

Hrvatska demokratska zajednica isključila je Zlatka Hasanbegovića, dosadašnjeg člana stranačkog predsjedništva, iz članstva stranke.

Kao razlog navedena je njegova kandidatura na drugom mjestu liste grupe birača, čija je nositeljica Bruna Esih, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Time mu je, sukladno stranačkom statutu, prestalo članstvo u HDZ-u.

“Statut jasno propisuje da članstvo u HDZ-u prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke”, priopćeno je iz HDZ-a.

Prethodno je Hasanbegović održao konferenciju za novinare, na kojoj je objasnio da je razlog zbog kojeg je odlučio podržati listu Brune Esih politička trgovina u koju je bio uvučen.

Za moralnu kaljužu, kako je rekao, ne želi snositi odgovornost.

Optužio je premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da je zaobišao stranačka tijela pri donošenju odluke o raskidu koalicije s Mostom.

Plenković se savjetovao, kaže Hasanbegović, “sa svojim nevidljivim savjetnicima i hazarderski ugrozio opstanak vlastite Vlade”. Rekao je i kako ima podršku dijela članova HDZ-a.

‘Jeftine političke smicalice’

“Talački položaj implicirao je i neke druge psihološke i političke terete – da se stranka u aferi Agrokor pretvara u jamca tog koncerna. Danima sam sebi postavljao pitanje smije li se HDZ dovesti u poziciju taoca. Smije li se bez promišljanja razvrgnuti politički odnos, a da se ne nazire neki drugi? Smije li pozicija HDZ-a i njegove vlade ovisiti ne samo o njegovu članu, nego o čovjeku koji nije član stranke?”, upitao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, stranačka tijela dovedena su “pred svršen čin otkazivanjem koalicije s Mostom”.

Vlada premijera Plenkovića ima vrlo tanku većinu u Saboru, zbog čega mu je važan svaki glas.

“U posljednjih godinu i pol dva puta su održani izbori za Hrvatski sabor, dva puta je hrvatski narod većinsko povjerenje dao HDZ-u. Većina hrvatskih državljana pokazala je da ne želi da ovom državom upravljaju SDP, HNS, IDS i SDSS notornog Milorada Pupovca, Milan Bandić i njemu slični. Svjedoci smo toga da Plenković sa svojim mentorima, dogovorima ispod stola i jeftinim političkim smicalicama želi koalirati s malim strankama”, kazao je Hasanbegović.

Prozvao je i “političke mentore” Andreja Plenkovića, kako je nazvao Franju Gregurića i Vladimira Šeksa, te progovorio o nametanju Drage Prgometa, “višestrukog prebjega”, za kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Esih – svjetlo na obzoru

“Kandidatura Brune Esih predstavlja svjetlo na obzoru, nagovještaj da se na političkoj pozornici pojavljuju novi ljudi, neopterećeni komunističkom prošlošću, lišeni koruptivnosti. Ne očekujem laganu pobjedu, ali da u pobjedu naših načela čvrsto ne vjerujem, danas ne bih bio ovdje”, zaključio je Hasanbegović svoje obraćanje.

Nije predao ostavku na mjesto u HDZ-u, poručivši da će “o tome, kao i o svemu dosad, osobno odlučiti Plenković”.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je ranije, na predstavljanju kandidata HDZ-a na lokalnim izborima u Zagrebu, da ne može biti član stranke onaj tko na izbore ide na drugoj listi, ali i da se može razgovarati o budućoj suradnji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO