Kosovska opozicija najavljuje proteste

Ako Vlada bude oborena, najvjerovatnije slijedi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu (Reuters)

Opozicione stranke na Kosovu najavile su da će se oštro suprotstaviti Vladinoj namjeri da Skupštini preda na usvajanje Prijedlog zakona o demarkaciji s Crnom Gorom.

Dvije najveće opozicione partije, pokret Samoopredjeljenje i Alijansa za budućnost Kosova, najavile su da će na narednoj sjednici Skupštine, kao i u ranijim slučajevima, pružiti otpor procesuiranju Prijedloga zakona o demarkaciji, ne najavljujući metode i načine suprotstavljanja.

Poslanik pokreta Samoopredjeljenje Rexhep Selimi rekao je da neće otkriti forme otpora, čekajući najprije da Vlada otkrije svoj plan i zbog toga što bi vlast mogla suzbiti otpor opozicije mjerama zaštite.

Šef parlamentarne grupe ABK Pal Lekaj je kazao da premijer Isa Mustafa demarkacijom želi produžiti mandat sadašnjoj Vladi.

“Mustafa, također, teži da destabilizira zemlju, da spasi svoju funkciju. Zato kažemo Mustafi da se ne igra s građanima, jer nije svjetska tragedija da Mustafa i ova vlada budu razriješeni dužnosti glasanjem zastupnika, kada u tri godine nismo vidjeli nikakav rezultat i jačanje Kosova u ekonomskom razvoju, koji su obećali”, rekao je Lekaj.

Suzavac u skupštinskoj sali

Nakon razmatranja Vladinog prijedloga o demarkaciji, ako bude proslijeđen Skupštini, u srijedu će se zastupnici naći na vanrednoj sjednici parlamenta s jedinom tačkom dnevnog reda – razrješenje aktuelne Vlade.

Ako Vlada bude oborena, najvjerovatnije slijedi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Predstavnici vladajuće koalicije, Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, prošle su godine, u većini, podržali rad Državne komisije za označavanje granice kojom je utvrđena demarkaciona linija između Kosova i Crne Gore.

Šef zastupničke grupe Samoopredjeljenja Glauk Konjufca aktivirao je suzavac tokom sastanka Predsjedništva Skupštine Kosova, koje je u augustu prošle godine razmatralo datum odluke o demarkaciji granične crte s Crnom Gorom.

Skupštinsko Predsjedništvo sastalo se kako bi “pomirilo” stavove vladajućih i opozicije u vezi sa sporazumom o određenju granice, koji je potpisan u Beču prije godinu, kao i radi davanja “zelenog svjetla” za njegovu ratifikaciju.

Poslanici Samopredjeljenja u Skupštini dan ranije bacanjem suzavca prekinuli su sastanak Komisije za vanjske poslove Skupštine Kosova, na kojem je jedina tačka dnevnog reda bio Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore.

Sporno 8.000 hektara zemljišta

Predstavnici opozicije, ali i znatan broj nezavisnih eksperata, do sada su iznijeli svoje argumente kojima osporavaju razgraničenje s Crnom Gorom.

Služeći se brojnim geografskim i topografskim mapama, oni su pokušali argumentirati stav da tim sporazumom Kosovo gubi više od 8.000 hektara zemljišta uz samu granicu, koje, po njihovom mišljenju, treba pripasti Kosovu, a ne Crnoj Gori.

Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma s Crnom Gorom potrebna je dvotrećinska većina zastupnika Skupštine Kosova.

Crnogorski parlament već je ratificirao Sporazum o graničnoj liniji s Kosovom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO