Hrvatska u kampanji za lokalne izbore

Najviše razloga za zadovoljstvo ima HDZ, ali i Bandićeva lista u zagrebačkoj skupštini, piše autor (EPA)

Pred političkim strankama, pokretima, grupama građana i neovisnim kandidatima dva su tjedna kampanje za lokalne izbore, a natječu se za gotovo 10.000 fotelja u tijelima lokalne i područne samouprave.

Vlada Republike Hrvatske raspisala je nedavno izbore za općinske načelnike, gradonačelnike, župane i gradonačelnika Zagreba. 

Izbori će biti održani u nedjelju, 21. svibnja, a drugi krug 4. lipnja.

Hrvatska je podijeljena na 428 općina, 127 gradova, 20 županija i Grad Zagreb, koji ima status grada-županije, što je 576 jedinica lokalne samouprave.

Građani s pravom glasa 21. svibnja biraju 20 župana i 51 njihovog zamjenika. Status grada-županije ima i glavni grad, koji će izabrati svog čelnog čovjeka i dva zamjenika.

Uz zagrebačkog, izravno se bira još 127 gradonačelnika, koji imaju 193 zamjenika, odnosno 428 načelnika općina i njihovih 440 zamjenika.

Biraju se i manjinski predstavnici

U skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i statutima gradova, općina i županija, posebno se biraju i 63 zamjenika načelnika i gradonačelnika iz redova manjina.

Kad su predstavnička tijela vlasti u pitanju, za dva tjedna bira se 836 članova županijskih skupština, 2.266 članova gradskih i 5.152 člana općinskih vijeća.

Sveukupno, popunjava se 9.579 lokalnih fotelja i za njih se, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, natječe više od 47.000 kandidata.

Izborna kampanja traje zaključno do petka, 19. svibnja, do ponoći.

Nadležno izborno povjerenstvo utvrdit će rezultate glasanja na biračkim mjestima na svom području najkasnije u roku 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta, dakle, do 22. svibnja do 19 sati.

Izvor: Agencije


Povezane

Svega nedostaje hrvatskim gradovima, a građani žele poboljšanje. Hoće li se na skorašnjim izborima za to i izboriti?

Published On 06 May 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO