Brkić: Manjine neće određivati sastav Vlade

Milijan Brkić, HDZ
'Ovo je hrvatska država i uz nacionalne manjine koji imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati', kaže Brkić (Marko Prpi? / Pixsell)

HNS je u ponedjeljak zatražio hitnu ispriku svim nacionalnim manjinama potaknuti, kako ističu, skandaloznom izjavom zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića da “manjine, iako sudjeluju u radu Vlade, neće određivati sustav i smjer Vlade”.

HNS pita “misli li tako i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković”.

“Sloboda izbora i pravo biti drugačiji su temeljne ustavne odredbe Republike Hrvatske! Ovoj neodgovornoj izjavi, kojom se ponovno dijeli Hrvatska, nema mjesta niti u javnom prostoru, ali nema mjesta u onoj otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj koju želimo graditi i u kojoj se moraju i trebaju poštovati zagarantirana prava bez obzira na spol, dob, boju kože, vjersku ili nacionalnu, ili bilo koju drugu manjinsku pripadnost. Zato tražimo hitnu ispriku gospodina Brkića svim nacionalnim manjinama i svima onima koji su možda u Hrvatskoj drugačiji i zaslužuju da kao takvi daju svoj doprinos razvoju Hrvatske“, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da su predstavnici manjina dio parlamentarne većine. 

Podsjetio je kako su podržali Vladu i ministra Zdravka Marića. Kad je riječ o sastavu Vlade, Plenković je rekao da će to biti plod njegovog dogovora s onima koji će na te dužnosti biti izabrani.

Brkić je ranije rekao da potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade Hrvatske te da je to hrvatska država u kojoj uz nacionalne manjine, koji imaju Ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati.

“Koliko ja znam Milorad Pupovac je podržavao sve vlade pa i onu bivšu gdje je [Zlatko] Hasanbegović bio ministar. On je član Sabora i podupire Vladu. Gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav vlade. Ovo je hrvatska država i uz nacionalne manjine koji imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja. Zamislite kako bi to bilo kad bih ja govorio o tome kako će premijer Aleksandar Vučić u Srbiji rekonstruirati vladu”, kazao je Brkić u ponedjeljak, kako prenosi Hina. 

‘Vlada funkcionira, nema problema’

Komentar je to na Pupovčevu izjavu za Radio-televiziju Srbije da će, ako bude potrebno, rekonstrukcija Vlade biti opsežnija od minimalnoga nužnog broja.

Upitan ima li HDZ većinu, rekao je da će svi biti svjedoci hoće li HDZ imati većinu u Saboru kad premijer na prvoj sljedećoj sjednici Sabora predloži nove ministre u Vladi.

Na pitanje novinara koja je razlika između situacije kada je bivši predsjednik HDZ-a i premijer Tomislav Karamarko bio u HDZ-u i ove vlasti, Brkić je kazao da su prošli put rušili svoju Vladu, a da su ovaj put stali u obranu svog ministra kojeg su napali temeljem populizma i jeftine političke demagogije u funkciji lokalnih izbora na način da je SDP navukao Most da podrži politiku rušenja vlastite Vlade.

“Predsjednik Vlade nije imao izbora nego braniti svog ministra. Hrvatska Vlada i dalje funkcionira i nema nikakvih problema”, poručio je, dodavši da takva jeftina demagogija nikome ne koristi osim onima koji žele kaos u politici.

Pupovac odgovara ‘javnom šutnjom’

“Utakmica će se uskoro igrati u Saboru kad se predlože novi ministri. U ovoj utakmici do sada su SDP i Most gubitnici, a HDZ je pobijedio 3:0. Ne zato što mi likujemo zbog toga, nego je činjenica da takva jeftina demagogija nikome ne koristi osim onima koji žele kaos u politici. Itekako je stabilna politička situacija, većinu smo dokazali. Sljedeća većina će se utvrditi kad premijer predloži novi sastav Vlade”, naglasio je.

Milorad Pupovac nakon izjave Milijana Brkića oglasio se na svojem Facebook profilu, rekavši da će svima koji posežu za njegovim imenom u ovom trenutku odgovoriti javnom šutnjom.

“Danas ih je više posegnulo za mojim imenom. Ja za njihovim ne kanim posezati. Posebno ne danas i ne ovdje. Danas i ovdje, u Hrvatskoj, za svakog pa i za mene kao njezina državljanina i narodnog zastupnika, postoje neusporedivo važnije stvari i od mojeg imena i od imena onih koji za njim posežu. U ime tih važnijih stvari odgovorit ću im javnom šutnjom čak i na ono na što u nekim drugim danima i nekim drugim prilikama ne bih šutio”, poručio je Pupovac.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO