SDSM: Zaustaviti laži Gruevskog

Vođa SDSM-a Zoran Zaev povrijeđen je u nasilju u Sobranju (EPA)

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) je, reagujući na današnje tvrdnje VMRO-DPMNE da je u Makedoniji “počela realizacija Tiranske platforme”, poručio da se “demokratski procesi u Makedoniji odvijaju u saglasnosti s Ustavom, zakonima i Poslovnikom (Sobranja)” i da je “međunarodna javnost pozdravila imenovanje novog predsjedavajućeg Sobranja”.

“Svi sada očekuju novu reformsku vladu građana Makedonije koja je državni prioritet. VMRO-DPMNE mora da nađe snage da bude konstruktivna opozicija koja će podržati reformske procese, umjesto da produžava sa lažima zarad ličnih interesa (bivšeg premijera) Nikole Gruevskog”, navodi se u saopštenju SDSM-a, prenosi MIA.

‘Tiranska platforma’

VMRO-DPMNE je ranije danas iznio tvrdnju da je u Makedoniji “počela realizacija Tiranske platforme” i da “pristižu fakture za antidržavno i izdajničko ponašanje SDSM-a i njihovog predsjednika Zorana Zaeva”.

“Talat Xhaferi je najavio da će ozvaničiti albanski jezik na cijeloj teritoriji, a Sobranje Republike Makedonije bit će treći parlament u regionu u kojem će sjednice biti vođene na albanskom jeziku”, izjavio je na ranije na konferenciji za novinare poslanik VMRO-DPMNE Dragan Danev.

On je dodao da Zaev šuti i oko postavljanja albanske zastave u kabinetu predsjedavajućeg Sobranja.

Poslanici vodeće stranke Albanaca u Makedoniji DUI su 27. aprila zajedno sa predstavnicima Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju izabrali člana Demokratske unije za integraciju Talata Xhaferija za novog predsjedavajućeg parlamenta.

Nakon toga su maskirani demonstranti koji se tome protive upali u Sobranje, povrijedivši 109 ljudi, među kojima i Zaeva.

Xhaferi je u međuvremenu preuzeo kabinet predsjedavajućeg Sobranja, a lider SDSM-a Zoran Zaev zahtijeva od makedonskog predsednika Ðorgea Ivanova da mu povjeri mandat za formiranje vlade u kojoj bi bio i DUI.

Izvor: Agencije