Hasanbegović: Ne očekujem da će me izbaciti iz HDZ-a

Saborski zastupnik HDZ-a Zlatko Hasanbegović izjavio je u subotu da ne očekuje da će biti izbačen iz stranke zbog kandidiranja na Listi grupe birača za zagrebačku Gradsku skupštinu, čija je nositeljica nezavisna Bruna Esih, a on je na drugom mjestu. 

“Ne očekujem, ali o svemu ćemo razgovarati idući tjedan,” rekao je Hasanbegović na pitanje hoće li biti izbačen iz HDZ-a jer se našao na listi nositeljice Brune Esih, koja je i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Mediji su nakon što je objavljena lista Brune Esih, zaključili da bi Hasanbegović mogao automatski biti izbačen iz HDZ-a jer je prekršio Statut stranke, u kojem, među ostalim razlozima za prestanak članstva, stoji i kandidiranje na izborima bez saglasnosti stranke.

“Nije HDZ prijeki sud; to jest navedeno u Statutu kao razlog za prestanak članstva, međutim o prestanku odlučuju nadležna tijela HDZ-a i ona će o tome razgovarati”, rekao je predstojnik Ureda premjera Andreja Plenkovića, Davor Božinović.

Hasanbegović je na pitanje novinara odgovorio na skupu “Kruga za Trg” koji je došao podržati, a Bruna Esih, koja je također danas došla podržati zahtjev za preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg, nije željela ništa komentirati vezano za Hasanbegovića.

Držano u tajnosti

Jučer je Esih rekla da su stavljanje Zlatka Hasanbegovića na listu “držali u tajnosti” iako su znali da tajnost može trajati najviše jedan dan.

Rekla je da će početkom iduće sedmice biti održana konferencija za novinare i da će Hasanbegović tada imati priliku sam obrazložiti svoju odluku, javlja HIna.

Dodala je da je Hasanbegović donio odluku i da je “potpuno svjestan svih okolnosti što se tiče i njegovog članstva u HDZ-u i svih mogućih posljedica”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da se jutros čuo s Hasanbegovićem i da su otvoreno razgovarali. “Shvatio sam da je on tu odluku donio praktički u posljednji trenutak i čini mi se, ponukan nekim ozračjem kojeg je izbliza gledao u Hrvatskom saboru. Razgovarat ćemo idući tjedan i on i kolegica Esih, koja je izabrana zajedno sa mnom u Prvoj izbornoj jedinici na preporuku gospodina Hasanbegovića i nekih drugih. Glasali su vrlo korektno u situaciji koju smo imali sada”, rekao je Plenković.

Nakon što on razgovara s Hasanbegovićem, sastat će se i cijela stranka pa će se vidjeti što dalje, rekao je i dodao: “To je njegov izbor.”

Na upit nisu li mu vezane ruke budući da bi izbacivanje Hasanbegovića iz stranke dovelo u pitanje većinu u Saboru, Plenković je ustvrdio da eventualni izlazak Hasanbegovića iz HDZ-a neće ugroziti većinu. “Nije meni ništa zavezano. Šta bi meni bilo zavezano? Tko radi dramu? Da li mislite da bi baš svi ovako reagirali da nisu lokalni izbori 21. svibnja?”.

Izvor: Al Jazeera i agencije