Grabar-Kitarović: Graditi dobre odnose sa Srbijom, ali ne glumiti prijateljstvo

Vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu, kaže Grabar- Kitarović (Davor Javorovi? / Pixsell)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Vukovaru je izjavila kako se zalaže da Srbija i Hrvatska podvuku crtu i krenu graditi bolje odnose.

Na svečanoj Sinjskoj alci, koja je održana u Vukovaru u počast ratnim veteranima, Grabar-Kitarović je rekla:”Kao što prošlost nismo i nećemo zaboraviti, isto tako ne želimo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u Drugi svjetski rat i sijati klice novih zala. Želimo ići naprijed i gledati u budućnost i zato odavde iz Vukovara vrlo jasno poručujem: Republika Hrvatska želi s Republikom Srbijom graditi dobrosusjedske odnose, želimo pomoći Srbiji da što skorije uđe u EU”.

Dodala je kako pritom nijedna država ne treba glumiti prijateljstvo.

Stabilnost jugoistoka Evrope

Poručila je da i Hrvatska i Srbija imaju dužnost izgrađivati dobrosusjedske odnose radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda u obje države i stabilnosti jugoistoka Europe.

 “Vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja”, poručila je Grabar Kitarović. Dotaknuvši se neriješenih pitanjima sa Srbijom, spomenula je nestale i zarobljene, univerzalne jurisdikcije Srbije i graničnih pitanja te prava Hrvata u Srbiji.

U vezi s aktuelnom političkom situacijom u Hrvatskoj, poručila je da ta država mora postati politički stabilna. 

Kao probleme koji opterećuju hrvatsko društvo navela je demografsku obnovu, reformu obrazovanja, zapošljavanje i pravo na pravednu platu, nužnost deblokade 330.000 blokiranih građana, sistem domovinske sigurnosti te potrebu promjene, kako je kazala, nepravednog ovršnog zakona. Poručila je da ako raste BDP i ekonomija, onda se to mora osjetiti i na platama i standardu hrvatskih građana.

Izvor: Agencije