EU poručila Xhaferiju: Prevaziđite etničku politiku

Mogherini je osudila nasilje i poručila da se od stranaka očekuje konstruktivni angažman u političkom procesu (AP)
Mogherini je osudila nasilje i poručila da se od stranaka očekuje konstruktivni angažman u političkom procesu (AP)

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Federica Mogherini tijekom sastanka u Briselu s predstavnikom stranke Albanaca u Makedoniji DUI-a Talatom Xhaferijem, pozvala ga je da bude “predsjedavajući parlamenta koji će se izdići iznad pristrasne i interetničke politike”, javlja agencija MIA.

“Tijekom razgovora Visoka predstavnica Mogherini ponovila je snažnu osudu prošlotjednog nasilja u parlamentu čije su mete bili zastupnici i novinari. Ona je pozdravila izbor Talata Xhaferija za predsjedavajućeg skupštine koji je izvela zastupnička većina i naglasila da je to uloga za koju je neophodno da bude iznad stranke i interetničke politike”, stoji u priopćenju iz ureda Federice Mogherini.

U njemu se navodi i da je ona navela da “predsjednik skupštine radi u korist svih građana i zajednica”, prenosi Tanjug.

EU očekuje konstruktivan angažman stranaka

“EU je spremna raditi s njim, parlamentom i svim drugim institucijama radi nastavka urgentnih reformskih prioriteta kao i primjene Sporazuma iz Pržina. Visoka predstavnica i predsjedavajući također su gledali u ono što predstoji. EU očekuje od svih političkih stranaka da se konstruktivno angažiraju u političkom procesu, uključujući i onaj oko formiranje vlade, kao i u radu novog parlamenta”, navedeno je u priopćenju.

Makedonska agencija podsjeća da je Mogherini priznala Xhaferija kao predsjedavajućeg Sobranja tijekom incidenta koji se dogodio 27. travnja. 

Xhaferi je u međuvremenu ušao u kabinet i čeka da bude registriran kao predsjedavajući parlamenta u Službenom glasniku Makedonije.

Ranije se s Xhaferijem sastao europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn te je tada pozvao na formiranje vlade, poštivanje nove parlamentarne većine i postupanje u skladu s Ustavom i demokratskim principima.

Hahn je ponovio da Europska unija snažno osuđuje namjerne napade na zastupnike i novinare u Sobranju. Upozorio je da bi ponavljanje takvih djela ozbiljno ugrozilo europsku perspektivu Makedonije.

Hahn je također pozdravio izbor Xhaferija i izrazio spremnost EU-a za suradnju na razvoju reformske agende.

Zaev očekuje dodjelu mandata

Makedoniju mjesecima potresa politička kriza, koja je rezultirala upadom maskiranih ljudi u Sobranje, pri čemu je povrijeđeno 109 ljudi, među kojima i Zaev, te drugi zastupnici.

Upad u parlament dogodio se nakon što su zastupnici SDSM-a i albanskih stranaka izabrali Xhaferija za predsjednika Sobranja.

Do sada je podneseno 20 kaznenih prijava protiv maskiranih osoba koje su upale u Sobranje.

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev očekuje da mu predsjednik države Gjorge Ivanov dodijeli mandat kako bi do kraja mjeseca bila formirana nova vlada.

U međuvremenu je kabinet novoizabranog predsjednika Sobranja Talata Xhaferija i službeno potvrdio da je Ivanovu poslano pismo u kojem ga obavještavaju o postojanju parlamentarne većine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO