Zaev čeka mandat i najavljuje vladu do kraja maja

'Zakoni u Makedoniji jasni su i moraju se poštivati', rekao je Zaev o albanskoj zastavi u kabinetu novog predsjednika Sobranja (Reuters)
'Zakoni u Makedoniji jasni su i moraju se poštivati', rekao je Zaev o albanskoj zastavi u kabinetu novog predsjednika Sobranja (Reuters)

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev očekuje da mu predsjednik države Gjorge Ivanov dodijeli mandat kako bi do kraja mjeseca bila formirana nova vlada.

Izrazio je spremnost da se sastane s Ivanovom zajedno s koalicijskim partnerima. Najavio je i kako bi tom prilikom još jednom iznio garancije za unitarni karakter države, njenu ustavnost i multietničnost, kao i perspektive za EU i NATO, prenosi agencija MIA.

U međuvremenu je kabinet novoizabranog predsjednika Sobranja Talata Xhaferija (DUI) i službeno potvrdio da je Ivanovu poslano pismo u kojem ga obavještavaju o postojanju parlamentarne većine.

Rok od 10 dana za dodjelu mandata počinje teći kad pismo stigne u predsjednikov kabinet.

Zaev ukazuje i da mu je cilj ubrzati proceduru dodjele mandata.

“Također ćemo i skratiti rok od 20 dana za upućivanje prijedloga Vlade u Parlament”, rekao je Zaev.

‘Sa zastavama moramo biti pažljivi’

Prema njegovim riječima, nova vlada mogla bi biti izabrana do kraja maja, ali to ovisi o odluci Ivanova hoće li mu dodijeliti mandat, kao i o Parlamentu.

Na pitanje da prokomentira činjenicu da je novi predsjednik Sobranja Xhaferi na svoj stol, pored makedonske i evropske zastave, stavio i albansku, Zaev je rekao da su zakoni u Makedoniji jasni i moraju se poštivati. Dodao je i da osoba koja je napravila grešku mora tu grešku popraviti.

“Volio bih da se makedonski zakoni i Ustav poštivaju bez obzira na činjenicu krši li ih naš koalicijski partner ili ne. Svako mora imati političku i pravnu odgovornost”, rekao je Zaev.

“Moramo poslati poruku da se ustav i zakoni ne mogu pogaziti, demonstrirajući to kao čin patriotizma, bilo da je riječ o Makedoncima, Albancima, Turcima, Srbima. Moramo svi biti pažljivi”, rekao je Zaev.

Hahn: ‘Formirati novu vladu Makedonije’

Prethodno se evropski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn sastao s novoizabranim predsjednikom Sobranja Xhaferijem te pozvao na formiranje vlade, poštivanje nove parlamentarne većine i postupanje u skladu s Ustavom i demokratskim principima.

Hahn je ponovio da Evropska unija snažno osuđuje namjerne napade na zastupnike i novinare u Sobranju prošle sedmice.

Upozorio je da bi ponavljanje takvih djela ozbiljno ugrozilo evropsku perspektivu Makedonije.

Hahn je pozdravio izbor Xhaferija i izrazio spremnost EU-a za saradnju na razvoju reformske agende.

“Parlamentu sada mora biti dozvoljeno da radi neometano. Od svih zastupnika, uključujući i pripadnike opozicije, očekuje se da igraju konstruktivnu, a ne opstruktivnu ulogu i svi se moraju suzdržavati od provokativnih izjava i djela”, poručio je Hahn.

Makedoniju mjesecima potresa politička kriza, koja je rezultirala upadom maskiranih ljudi u Sobranje, pri čemu je povrijeđeno 109 ljudi, među kojima i Zaev, te drugi zastupnici.

Upad u parlament dogodio se nakon što su zastupnici SDSM-a i albanskih stranaka izabrali Xhaferija za predsjednika Sobranja.

Dosad je podneseno 20 kaznenih prijava protiv maskiranih osoba koje su upale u Sobranje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO