Usporavanje Balkana na putu ka EU-u prijetnja sigurnosti

Thaci: 'Dijalog se mora pretvoriti u proces pomirenja' (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je u četvrtak da je vrijeme za drugačiji kvalitet dijaloga sa Srbijom, ocjenjujući da Evropska unija treba zadržati centralnu ulogu u tom dijalogu te da usporavanje procesa približavanja zapadnog Balkana Uniji predstavlja prijetnju za sigurnost.

“Shvatamo da je EU umorna od proširenja. Ali, težnja zemalja zapadnog Balkana da se pridruže Uniji ne treba trpjeti zbog ovog umora. Kašnjenje EU-a da približi region zapadnog Balkana predstavlja prijetnju za sigurnost. Vakuum koji ostavlja EU žure da zauzmu druge ideologije, nacionalističke i religiozne”, rekao je on tokom susreta s ministricom vanjskih poslova Švedske Margot Wallstrom, navodi se u saopćenju iz njegovog kabineta.

Prema Thacijevim riječima, dijalog se mora pretvoriti u proces pomirenja, a da u njemu EU treba zadržati centralnu ulogu.

Pomirenje, prijateljstvo i saradnja

“Imamo dobre odnose sa susjednim državama, sa Srbijom smo angažirani u procesu dijaloga. Vrijeme je za drugačiji kvalitet dijaloga i on se mora pretvoriti u proces pomirenja, prijateljstva i dobrosusjedske saradnje izmedu Kosova i Srbije”, kazao je Thaci.

Zahvalio je Švedskoj na podršci Kosovu, dodajući da Priština od EU-a traži “iskren i strateški dijalog”, koji će donijeti integraciju regiona u Uniju.

Izvor: Agencije