Petrov: HDZ je napravio cirkus od institucija

Nakon što je podnio ostavku na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora Božo Petrov prozvao je bivše koalicijske partnere iz Hrvatske demokratske zajednice.

Istovremeno je optužio premijera Andreja Plenkovića da mu je “očito trebalo ruku da zaštiti neke druge gazde”.

“Plenković i HDZ su napravili cirkus od svih institucija i ja u tome neću sudjelovati. Građanima je jasno kakvog predsjednika Vlade imaju. Njemu je svejedno je li ministarstva vode tajnici ili ministri. Laže da ima većinu. Rekao je da ima većinu, a danas kaže da je to nebitno pitanje. Bitna mu je moć da se zaštite svi oni koji su sudjelovali u stvarima oko Agrokora”, rekao je Petrov.

Ukazao je novinarima i da pogledaju kako se danas glasovalo u Saboru te koji su “saborski zastupnici glasovali da se zaštiti sve ono što se događalo oko Agrokora”. “Pogledajte što su ranije govorili, pogledajte promjene u posljednja 24 sata”, rekao je Petrov. 

‘Podnosim ostavku zbog digniteta Sabora’

Prethodno je, podnoseći ostavku na dužnost predsjednika Sabora, rekao da to čini “zbog zaštite digniteta Sabora”, javila je Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak.

Šef Mosta na taj je način izbjegao izglasavanje nepovjerenja u Saboru, s obzirom na to da je HDZ, navodno, skupio dovoljno potpisa za uklanjanje Petrova s funkcije.

“Premijer Andrej Plenković je indirektno stao u zaštitu svega što se događalo u Agrokoru, a što je izazvalo potres gospodarskog i političkog sustava u Hrvatskoj”, rekao je Petrov.

Prema njegovim riječima, “Plenković nema politički legitimitet voditi Vladu jer nema podršku 76 zastupnika, a i sadašnja Vlada je krnja”.

“Glasovanje o [ministru financija] Zdravku Mariću jedan je od najtužnijih dana u Saboru, gdje su narušeni svi moralni i demokratski principi, a otvorilo se pitanje političkih pritisaka za ostvarivanje političkih interesa”, rekao je Petrov.

Najavio je i da će se “nastaviti boriti za demokratsko društvo, gdje neće biti kulta velikog vođe niti će kriminal i korupcija biti dio najvažnijih institucija u Hrvatskoj”.

Nakon ostavke Petrova na njegovo mjesto privremeno je sjeo HDZ-ov Željko Reiner. Potom je uslijedila stanka, a nakon toga je odlučeno da se zasjedanje završi za danas te nastavi sutra.

Nastavak sjednice sutra

Svih deset prijavljenih zastupničkih klubova odustalo je od rasprave o tome može li Reiner nastaviti voditi sjednicu nakon što je Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora.

Sjednica se nastavlja u petak nakon što Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dadne tumačenje je li Reiner ispravno postupio.

“Nema smisla nastaviti sjednicu prije nego Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade svoje mišljenje”, rekao je Mostov Robert Podolnjak.

Opozicija, ponajprije SDP, tvrdi da Reiner nema pravo sjediti u predsjedničkom stolcu jer više ne postoji parlamentarna većina, a to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine.

Reiner je ustrajao u tumačenju da Sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

Saborski veteran Vladimir Šeks (HDZ) dao je za pravo Reineru. Novinarima je tumačio da u Poslovniku postoji odredba da predsjednika Sabora, ako je spriječen, mijenja potpredsjednik izabran iz parlamentarne većine.

“Tri su potpredsjednika birana iz redova parlamentarne većine koja je postojala u vrijeme kad su birani”, rekao je Šeks i ustvrdio da je sasvim legitimno da jedan od te trojice privremeno zasjedne u predsjednički stolac.

Zanimljivo će biti vidjeti stajalište Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav s obzirom na to da u njemu većinu čine SDP i Most.

Marić ostao ministar

Hrvatski sabor ranije nije izglasao nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću, a premijer Andrej Plenković ustvrdio je da su stranke koje su pokrenule izglasavanje nepovjerenja doživjele politički poraz.

Ocijenio je kako se inicijativa za opoziv pokazala jalovom i neuspješnom te da je na djelu pokušaj destabilizacije hrvatskih institucija, dok on i HDZ nude stabilnost.

SDP smatra da je Marić u sukobu interesa u vezi s Agrokorom, u kojem je, prije dužnosti ministra, bio jedan od direktora.

Plenković je odbacio tvrdnju Petrova da je glasovanje u Saboru pokazalo kako Vlada nema parlamentarnu većinu. Istaknuo je da je teret prikupljanja dovoljnog broja glasova bio na onima koji su pokrenuli inicijativu izglasavanja nepovjerenja Mariću. 

Ustvrdio je da Most pokušava u medijima širiti “monstruoznu konstrukciju “da Vlada štiti kriminal u Agrokoru.

“To je najniži spin koji imamo prilike gledati u medijskom prostoru i tema koju se koristi u predizborne svrhe”, poručio je premijer.

Plenković: ‘HDZ spreman za izbore već popodne’

Parlamentarnim strankama poručio je da je trenutak da pokažu političku odgovornost, a da je HDZ spreman na izbore “već danas popodne”. 

Plenković nije odgovorio na pitanja ima li HDZ novu parlamentarnu većinu, koju su najavili ranije, rekavši da to nije bila današnja tema.

Premijer je sramotnim ocijenio insinuacije da je netko “kupio” Tomislava Sauchu, bivšeg člana SDP-a, a sada nezavisnog zastupnika osumnjičenog u aferi “Dnevnice”, koji je prethodno potpisao zahtjev za opozivom Marića, ali je glasovao protiv.

Marić ostaje na funkciji nakon što je za iskazivanje nepovjerenja glasovalo 75 zastupnika i isto toliko protiv.

Od ukupno 151 zastupnika u sabornici suzdržan nije bio nitko, ali nezavisni zastupnik Željko Glasnović nije glasovao, već je izašao iz sabornice.

Saucha je glasovao protiv opoziva ministra financija.

Rekao je kako je svjestan da je presudio da ne prođe zahtjev za opoziv Marića, koji je prethodno potpisao, da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori te da ga nitko nije “kupio”.

“Ponovno bi išli na izbore i imali isti rezultat. To je bila moja nit vodilja, svjestan sam kako sam glasovao”, kazao je Saucha, dodajući da je uvjeren kako će se situacija smiriti nakon lokalnih izbora.

Saucha: ‘Najteža odluka u životu’

Ustvrdio je i da je u jučerašnjoj raspravi zaključio da Marić nije kriv te da se protiv ministra financija stvorila atmosfera javnog linča, koja njemu nije simpatična.

Saucha je rekao i da nije razgovarao s premijerom Plenkovićem i da na njega nitko nije vršio pritisak. 

“Ovo mi je bila najteža odluka u životu koju sam morao donijeti, ali iza nje stojim”, rekao je.

Plenković je ranije, na sjednici Vlade, rekao kako nijedna točka zahtjeva oporbe za opozivom Marića nije dokazana te da je rasprava održana na temelju pamfleta.

“Kao predsjednik stranke i premijer, neću dopustiti takvu vrstu diskvalificiranja, osuđivanja, političkog i medijskog presuđivanja”, rekao je Plenković, istaknuvši da je Marić pokazao stručnost te pridonio, među ostalim, fiskalnoj konsolidaciji zemlje.

Političkom lojalnošću i uvjerenjem u ono što se radi nazvao je njegovu obranu te ocijenio kako u Mostu nemaju takav način razmišljanja.

Naglasio je da javnost treba znati da bi se, kako je rekao, da je Marić bio ministar Mosta, on ponio jednako i branio ga.

Prijedlog o raspuštanju Sabora

“Ova je Vlada našla rješenje za krizu u Agrokoru koje je zakonito, u skladu s Ustavom, jedino što je bilo realno i ispravno, osiguralo je stabilnost financijskog sustava u Hrvatskoj, osiguralo novu likvidnost, isplatu plaća zaposlenicima, isplate dobavljačima, OPG-ovima, steklo novo povjerenje banaka, kreditora i krenulo se u proces restrukturiranja”, rekao je Plenković.

Zaključio je da će birači znati procijeniti između odgovornih stranaka i onih koje, kako je rekao, imaju agendu rušenja.

U međuvremenu, Klub zastupnika Mosta u srijedu je nešto prije ponoći u saborsku proceduru uputio prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.

“Most je podnio prijedlog za raspuštanje Sabora, koji sutra može biti povučen ako se pokaže da postoji nekakva saborska većina, no ono što je sada očito je da te saborske većine nema i da je premijer destabilizirao državu i srušio Vladu i da nema potporu Hrvatskog sabora”, izjavio je u Saboru politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

“Ako ne bude saborske većine, mi ćemo ići s tim prijedlogom i on će pokazati tko su zastupnici koji čuvaju svoje stolice u Hrvatskom saboru i je li istinita tvrdnja da je već dogovorena suradnja nakon lokalnih izbora HDZ-a s HNS-om i IDS-om”, kazao je Grmoja, kako prenosi Hina.

“Ako naša inicijativa bude išla dalje, ne znam hoće li dobiti dovoljnu potporu zastupnika”, dodao je.

Smatra da agoniju u vezi s krizom Vlade ne treba produbljivati i da su novi izbori najpoštenije rješenje.

“U ovom trenutku, kada nema saborske većine i kada se tezgarenjem i trgovinom pokušava ostvariti saborska većina, puno je jeftinije ići na parlamentarne izbore što prije, ako je moguće na dan drugog kruga lokalnih izbora ili kasnije”, rekao je Grmoja.

Izvor: Al Jazeera i agencije