Zagreb: Petar Pripuz osumnjičen za izvlačenje 13,4 miliona eura

USKOK
Protiv tužitelja je pokrenut kazneni postupak zbog djela za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina (Al Jazeera)

Suvlasniku tvrtke za zbrinjavanje otpada CIOS iz Zagreba Petru Pripuzu u srijedu ujutro u bolnici je uručeno rješenje za uhićenje, nakon čega su uslijedile pretrage njegova doma i tvrtke, doznaje se od njegova odvjetnika Ante Nobila.

Suvlasnik CIOS-a uhićen je, kako se neslužbeno doznaje, jer je njegova tvrtka od nekoliko dobavljača kupovala sirovine koje je plaćala gotovinom, a policija sumnja da je na taj način izvlačio novac i izbjegavao plaćanje poreza.

Uz Pripuza, USKOK za izvlačenje novca i izbjegavanje plaćanja poreza tereti još 12 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, dok se iznos izvučenog novca neslužbeno procjenjuje na gotovo 100 milijuna kuna (13,4 milijuna eura).

Sumnja na zločinačko udruživanje

Prema neslužbenim informacijama, istražitelji sumnjaju da je u ovom slučaju riječ o zločinačkom udruživanju, ali i o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaji poreza, oboje u sastavu zločinačkog udruženja, prenosi Hina.

Osim što su glavni osumnjičenici međusobno, navodno, podijelili “više desetaka milijuna kuna”, izvlačenjem novca, prema sumnjama istražitelja, Pripuzovoj tvrtki omogućeno je umanjenje poreznih obveza za čak blizu 20 milijuna kuna (blizu 2,7 milijuna eura).

Neslužbeno se doznaje da je među osumnjičenima i Pripuzov sin Ante, kao i nekoliko direktora CIOS-ovih tvrtki kćeri.

Rješenje o uhićenju Pripuzu je, prema Nobilovim riječima, predano u 6 sati ujutro, no on se i dalje nalazi u bolnici.

Nakon pretresa Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta najvjerojatnije će donijeti rješenje o pokretanju istrage, a ako za Pripuza zatraži određivanje istražnog zatvora, o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Pripuz je, zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, optužen i u aferi “Agram” zbog sumnjivih poslova njegove tvrtke s gradom, no ta optužnica još nije sudski potvrđena.

Odvjetnik: ‘Šuplje optužbe’

Odvjetnik Nobilo tvrdi da je riječ o “šupljim optužbama”, a indikativnim smatra i da je Pripuz, koga se povezuje sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, uhićen neposredno pred drugi krug lokalnih izbora.

“Unutar godinu dana policija je prikupila više od 100.000 stranica dokumentacije iz CIOS-a, jer je CIOS od pet ili šest tvrtki kupovao otpad u vidu starih automobila i sličnog otpada, na što je uredno plaćen porez na dodanu vrijednost. Te su tvrtke gotovinom plaćale ljudima koji se bave sekundarnim sirovinama, međutim, policija tvrdi da su to bili fiktivni računi i da su na taj način izvlačili gotovinu iz CIOS-a da bi izbjegli plaćanje poreza”, kazao je Nobilo Hini.

Dodao je da je, s druge strane, CIOS dokazivao da je sva ta roba fizički zaprimljena, prevezena, obrađena te dalje prodana čeličanama i željezarama.

“Vidjet ćemo tijekom postupka kako će se stvar rasplesti. Iz CIOS-a tvrde da se radilo o realnom poslu i realnim fakturama, a policija da se radi o fiktivnim fakturama”, zaključio je Nobilo.

Tvrtka CIOS izvijestila je da “neovisno o provođenju istražnih radnji” sve članice CIOS grupe nastavljaju s redovnim poslovanjem i ispunjavanjem ugovornih obveza, a ističu i da rade zakonito te da su u posljednje tri godine imali čak 15 nadzora poreznih tijela.

“Možemo potvrditi da uprava CIOS grupe surađuje s istražiteljima, a poslovanje grupe je stabilno i transparentno, usklađeno sa svim zahtjevima regulative. U proteklim godinama nad poslovanjem članica grupe provođeni su brojni inspekcijski nadzori svih nadležnih institucija, prema čijim je rješenjima uvijek postupano bez iznimke”, stoji u priopćenju.

“Samo u posljednje tri godine tvrtke CIOS grupe imale su 15 nadzora poreznih tijela, a inače, prilikom financijskih i poslovnih transakcija kompletna propisana dokumentacija stavlja se na uvid nadležnim tijelima. Samo u 2016. godini članice CIOS grupe, koje zapošljavaju 1.600 ljudi, uplatile su više od 60 milijuna kuna poreza (osam milijuna eura) u državni proračun”, navode u CIOS-u.

Izvor: Agencije