U Beogradu održan protest protiv novog predsjednika Srbije

U Beogradu je održana protestna šetnja dijela opozicije, koji su se na Trgu Republike u Beogradu okupili na poziv Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, a povodom stupanja na dužnost novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon okupljanja na Trgu Republike, učesnici protesta formirali su kolonu i, blokirajući saobraćaj, prošetali preko Terazija, zatim preko Trga Nikole Pašića pored Skupštine Srbije i zgrade Radiotelevizije Srbije, da bi se kroz Svetogosku ulicu vratili na Trg Republike.

Skup je protekao bez incidenata i bez vidljivog prisustva policije, prenosi Tanjug.

Protestu većine opozicijskih stranaka Srbije pridružili su se i građani okupljeni oko Pokreta “Protiv diktature”, kao i policijski i vojni sindikat Srbije. Kako se navelo u pozivu organizatora, u Srbiji postoje samo dva pravca – u diktaturu i u slobodu. Okupljanje je znak protesta protiv, kako kažu službenog uvođenja diktature, a sudionici su svi kojima su ljudska sloboda, demokratija i budućnost Srbije iznad politike.

Saša Janković iz Pokreta slobodnih građana je kazao: “Nastavićemo, i to je jedan od strateških ciljeva, da od današnjeg dana gradimo jedinstvo zato što želimo da vidimo kraj ovog pogubnog režima i da za građane i građanke Srbije gradimo normalan, pristojan , miran život i zato što želimo da izbegnemo svaki konflikt u međuvremenu koji ova vlast svakodnevno nameće.”

Nekadašnji predsjednik Srbije i predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je rekao: “Mislim da je poslednje vreme da se opozicija ujedini, ja godinama predlažem ujedinjenje opozicije, i na prošlim izborima i na pretprošlim izborima, na sledećim gradskim izborima takođe to je neophodno i to će biti jedina pretpostavka demontaže ovog autokratskog sistema.”

Poziv simpatizerima da učestvuju na tom skupu uputili su i Pokret Dosta je bilo, Demokratska stranka i Socijaldemokratska stranka.

Pristalice opozcije, nakon okupljanja na Trgu Republike, krenule su u protestnu šetnju.

Učesnici protesta nose transparente s porukom “Ujedinjeni protiv diktature”, skandirajući protiv Vučića.

Protestno okupljanje je počelo u 18:00 sati.

Pokret slobodnih građana je poručio da će podržati i druga eventualna okupljanja, a saglasnost u vezi današnjeg protesta, “uprkos svim podmetanjima”, postignuta je sa strankama i udruženjima, među kojima i Demokratskom strankom, pokretom Dosta je bilo i organizacijom Vuka Jeremića.

SNS podržava Vučića

Saglasnost je postignuta i sa Socijaldemokratskom strankom, Srpskim pokretom Dveri, Pokretom za zdravu Srbiju Milana Stamatovića, Pokretom za spas Srbije – Nova Srbija, Hrvatskim građanskim savezom, Šumadijskom regijom, Mađarskim pokretom, Novim Pokretom (iz Novog Pazara), udruženjem Protiv diktature i drugima.

Srpska napredna stranka pozvala je ranije sve svoje pristalice da ne podliježu provokacijama i da mirno i dostojanstveno daju podršku Vučiću.

“Saša Janković i njegova družina pokušavali su na sve moguće načine da izazovu nemire i nestabilnost u Srbiji i za vreme predizborne kampanje, i tokom izbornog dana, a od trenutka kada su shvatili da nisu uspeli da prevare građane Srbije, čine sve kako bi došlo do krvoprolića na ulicama”, ističe se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije