CG: Tužilaštvo traži ukidanje imuniteta Medojeviću

Nebojša Medojević je kažnjen s ukupno četiri mjeseca zatvora zbog odbijanja da svjedoči u dva slučaja (EPA)
Nebojša Medojević je kažnjen s ukupno četiri mjeseca zatvora zbog odbijanja da svjedoči u dva slučaja (EPA)

Crnogorski specijalni tužilac podnio je parlamentu te zemlje zahtjev za ukidanje imuniteta poslaniku Nebojši Medojeviću, jednom od lidera opozicionog Demokratskog fronta radi pokretanja krivičnog postupka i određivanja pritvora.

Iz kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića saopćeno je da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić parlamentu podnio zahtjev za odobrenje da se protiv Medojevića može pokrenuti krivični postupak i odrediti pritvor zbog sumnje da je učestvovao u pranju novca, prenose podgorički mediji.

Brajović je taj zahtjev uputio Administrativnom odboru na dalje postupanje, a konačnu odluku donosi Skupština na plenumu.

Ovim potezom je jasno da Tužilaštvo sumnjiči Medojevića da je imao upliv u tokove novca koji je lažno predstavljen kao donacija za Pokret za promjene (PzP).

I sam lider PzP-a saopćio je nedavno da je on glavna meta istrage Specijalnog državnog tužilaštva, koje je raspisalo naloge za hapšenje nekoliko funkcionera njegove partije, podsjeća portal CDM.me.

Optužbe Tužilaštva

Crnogorski mediji podsjećaju da su kolege Medojevića uhapšene početkom maja po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Ranije su zbog sumnje za isto krivično djelo uhapšeni biznismen Momir Nikolić, direktor PzP-a Dejan Vujisić, tehnički sekretar te stranke Željko Šćepanović i vozač Gordan Konatar.

Po Tužilaštvu, sporno je 30.000 dolara koje je Nikolić pozajmio Vujisiću, krajem septembra prošle godine.

Šćepanović i Konatar dospjeli su u žižu javnosti uoči parlamentarnih izbora prošle godine kada je policija u automobilu, kojim je upravljao Šćepanović, pronašla 30.000 dolara i 17.700 eura.

On je tada izjavio da je novac dobio od Dejana Vujisića kako bi zamijenio dolare u eure, a da bi isplatili posmatrače koje je angažirao PzP za nadgledanje parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.

Vujisić je tada negirao da je novac namijenjen posmatračima i da ima veze sa PzP-om i dostavio je dokaze da je taj novac on lično pozajmio od Nikolića.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO