Vučić podnio ostavku na mjesto premijera

Vučić je istakao da nikada nije lagao građane i da je govorio istinu (Tanjug)

Izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podnio je Skupštini te zemlje ostavku na funkciju predsjednika vlade.

Tekst ostavke, u koju je Tanjug imao uvid, glasi:  “Poštovani, u skladu sa članom 132. stav 2 Ustava Republike Srbije, podnosim ostavku na funkciju predsednika Vlade Srbije. Ostavku na funkciju podnosim zbog stupanja na dužnost predsednika Republike nakon izbora na kojima sam izabran za predsednika Srbije, održanim 2. aprila”.

Na ostavci je naveden 30. maj kao datum podnošenja.

Skupština Srbije će ostavku predsjednika Vlade konstatirati u srijedu na posebnoj sjednici u 11.00 sati, zatim će u podne Vučić položiti zakletvu, a primopredaja dužnosti u Predsjedništvu zakazana je u 13.10.

Ko će ga naslijediti na toj funkciji, još nije poznato, ali je izvjesno da će se to dogoditi do 18. juna.

“Ko će biti premijer znaće se između 12. i 18. juna”, rekao je Vučić ranije i naveo da još nije odlučio ko će to biti, ali je ideja, rekao je, da na svečanoj ceremoniji svoje inauguracije kao šefa države primi novog premijera i nove članove vlade. 

Dramatične promjene

Inauguracija je planirana za 23. juni, rekao je.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara kazao da je za promjenu Ustava potreban širok konsenzus i široka rasprava.  Kako je rekao, oko Ustava se mora razgovarati na svim nivoima sa političkim strankama, NVO, svim sferama društva, ali da to “treba činiti sa idejom kako vidimo Srbiju za 30 godina. “

“Da ga neko (Ustav) oktroiše – taj slučaj se neće dogoditi”.

“Za razliku od drugih, ne mislim da budem na vlasti 10 godina, iako bi neki bili i 20 godina, da imaju i upola podrške kao ja.” 

“Imam još posla da obavim, za to mi treba još neko vreme, a posle neka neko drugi nastavi. Želim da me pamte kao u Njemačkoj Schroedera”, rekao je Vučić. 

Podsjetivši na riječi Winstona Churchilla, da je najbrži put do propasti kad vas svi hvale i vole, Vučić je poručio da je ponosan na činjenicu koliko ga ljudi u Srbiji poštuje, ali isto tako na to što svi mogu da protestuju, čak i mimo zakona, a da ih niko ni poprijeko ne pogleda. 

“Srbija je demokratska zemlja, ovde nema ni političkih ubistava ni progona, a da li može da ima još više demokratije, naravno da može, i spreman sam da razgovaram s onima koji misle da razgovaraju o tome”, rekao je Vučić. 

On je istakao da bolja vremena dolaze:

„Svakog dana osećate bolja vremena na svakom koraku“, naglasio je Vučić, dodavši da danas u glavnom gradu ima 14 puta više gradilišta nego u martu 2013. godine. 

Tako je, kako je dodao, i u svim drugim gradovima i taj trend će se nastaviti. 

Borba za interes Srbije

Građanima je zahvalio što su “razumeli da se neko bori za interese Srbije”. 

“Ugled Srbije je značajno veći nego ranije, ali moramo na tome još mnogo da radimo i na odnosima sa EU, što ostaje naše strateško opredeljenje, ali i da jačamo veze sa Kinom, održavamo visok nivo razvijenih odnosa Rusijom, naravno i sa SAD-om”, naveo je Vučić.

“Za vojsku i policiju uradili smo neuporedivo više nego u poslednjih 35 godina, i u pogledu naoružavanja i opremanja, i nastavićemo tako, jer nam je potrebna moderna vojska, ali i moderna policija da bi mogla da se obračunava s kriminalom i korupcijom”, rekao je Vučić, govoreći o tome kako vidi dalji rad po resorima vlade. Sad sigurno možemo da kažemo da će biti završen Muzej savremene umetnosti, a naredne i Narodni muzej, čime ćemo dodatno poboljšati ponudu u kulturnoj sferi, ali i turističku ponudu, a pre svega to će biti značajno za građane Srbije. U sportu smo osvajali više medalja neko ikad, jer smo u vrhunski sport uložili više novca nego ikada”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije