NATO zabrinut zbog situacije u Makedoniji

Stoltenberg je istakao važnost borbe protiv terorizma za stabilnost cijelog zapadnog Balkana (AP)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je Alijansa zabrinuta zbog situacije u Makedoniji i da pažljivo prati dešavanja u Albaniji.

“Zabrinuti smo zbog situacije u Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji. Demokratski procesi moraju se poštivati, a većina mora imati pravo odlučiti ko će formirati vladu”, poručio je on tokom obraćanja u Evropskom parlamentu.

Posebno je ukazao na politička previranja u Albaniji.

“Pažljivo pratimo dešavanja u Albaniji. Voljeli bismo vidjeti rješenje za političke probleme nastale zbog bojkota Parlamenta”, izjavio je generalni sekretar Alijanse, dodavši da je Albanija “važan saveznik” NATO-a.

Stoltenberg je istakao važnost borbe protiv terorizma za stabilnost cijelog zapadnog Balkana.

On je ukazao na “ključnu ulogu NATO-a” u formiranju multietničke vojske Bosne i Hercegovine, važnost prisustva KFOR-a na Kosovu i značaj saradnje NATO-a s partnerima u regionu.

Turska je važan saveznik

Tokom razgovora sa članovima Vanjskopolitičkog odbora i Pododbora za sigurnost i odbranu EP-a generalni sekretar razgovarao je i o bližoj saradnji NATO-a i Evropske unije, odnosima Alijanse s Rusijom, ali i utjecaju Turske, kao važne članice NATO-a, na sigurnost evropskog kontinenta.

“Važno je da Evropa i NATO imaju Tursku kao angažiranog saveznika da bi se mogli uhvatiti ukoštac s nestabilnošću na jugu, terorizmom, ali i da se uzvrati na agresivno rusko nastupanje u oblasti Crnog mora”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je vlastima u Turskoj predočeno da su demokratija i ljudska prava temeljni principi NATO-a.

Stoltenberg je kao “važnu karakteristiku” Alijanse naveo efikasnu saradnju s vojno neutralnim zemljama.

Izvor: Agencije