Hrvatski sabor sutra o sudbini ministra Marića

Hrvatski sabor raspravlja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, zbog sukoba interesa u vezi s Agrokorom, u kojem je, prije dužnosti ministra, bio jedan od direktora.

Glasanje o njegovom opozivu tražila je opozicija i ono će uslijediti najvjerojatnije sutra, no sve se danas brzo pretvorilo u sukob dojučerašnjih partnera u Vladi – HDZ-a i Mosta. Njihova koalicija se raspala kada su na nedavnoj sjednici Vlade trojica Mostovih ministara glasala protiv Marića.

Još se ne zna ni ima li HDZ novu parlamentarnu većinu.

Hrvatski ministar financija došao je pred saborske zastupnike uz podršku šefa, premijera Andreja Plenkovića. Za oporbu nema dvojbe: u sukobu interesa je i ministar Marić, ali i cijela Vlada.

“Kako je moguće da nije znao što se događa u Agrokoru? Zar mu nije neugodno? Ovdje nije pitanje odgovornosti, ovo je pitanje morala, ljudskosti i političke odgovornosti”, smatra Davor Bernardić, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).

“Mogu čiste savjesti potvrditi da sam sve svoje poslove radio odgovorno i pošteno, u skladu sa stručnim potencijalom. Ponosan sam na sve što sam u životu radio, na sve poslove od studentskih dana do časne dužnosti ministra financija”, odgovorio je Marić.

Međusobne optužbe

Osim oporbe, i Most, dojučerašnji partner HDZ-a, sumnja u časne namjere Marića, ali i Plenkovića.

“Ako ste pošteni, nemojte tezgariti – izađimo na izbore, pa da vidimo kako ćete proći vi i arhitekti ovoga plana štićenja kriminala u Agrokoru. Doveli ste Hrvatsku u tešku situaciju, a nemate većinu i premijer je prevario građane i treba odgovarati”, poručio je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Hrvatski premijer odgovara na sve optužbe – Marić je, kaže, stručan i sukoba interesa nema.

No, umjesto oporbi koja je sve pokrenula, najviše se obraća Mostu. Ne može im oprostiti što njihovi ministri nisu podržali pozitivno očitovanje vlade o ministru Mariću.

Glavnog tajnika i zastupnika Mosta Nikolu Grmoju nazvao je revolucionarom, a Mostove ministre gladijatorima, jer su glasali protiv Marića.

“To se u mojoj vladi, s mojim integritetom neće dogoditi. I to se, bez ičijeg savjeta, to si zapamtite Grmoja, bez ičijeg savjeta, neće dogoditi. Zašto ste nervozni? Jeste, jeste. O, da! Letite okolo kao osice, kao muhe, ali nemate što ubosti”, rekao je Plenković Mostovim zastupnicima.

“Vidim da ste vi nervozni. Kažete da smo osice… Očito dobro pogađamo”, odgovorio je Grmoja.

Ima li HDZ većinu?

Svi u Hrvatskom saboru već drugi dan pogađaju – ima li oporba većinu da sruši ministra financija i ima li HDZ novu većinu bez Mosta.

“Andrej, pokažite nam brojke! I recite tko vas podržava”, poručio je premijeru Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a.

“Kolega Maras – You show me the numbers! Tema dana je danas da li vi imate 76 glasova protiv ministra Marića”, odgovorio je Plenković.

“Evo, pogledajte: 77! Mi imamo 77 ljudi za opoziv, a vi nemate 76 za vladu”, tvrdi Maras.

Glasanje o ministru Mariću trebalo bi biti sutra.

Istodobno, HDZ traži glasanje o povjerenju predsjedniku Sabora Boži Petrovu. Taj je prijedlog uvršten u dnevni red, ali se ne zna kada će se o njemu raspravljati i glasati. O tome odlučuje sâm Petrov, a ustavni rok je 30 dana, javila je Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak.

Grabar-Kitarović poziva stranke na razgovor

U međuvremenu su hrvatski mediji prenijeli da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak obaviti razgovore s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka.

Nova TV od njezinih najbližih suradnika doznaje da Grabar-Kitarović želi razgovarati s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi se kroz razgovor osobno uvjerila u odnose snaga u Saboru.

Prema informacijama koje raspolaže ta televizijska kuća, pozivi parlamentarnim strankama bit će poslani tijekom dana.

Iako su je novinari danas pitali da komentira krizu vlasti, ona je to odbila.

Izvor: Al Jazeera i agencije