Crna Gora uručila protestnu notu ruskom ambasadoru

Vuković je kao predstavnik Skupštine Crne Gore putovao u Minsk na parlamentarni skup Centralno-evropske inicijative (Anadolija)

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore uručilo je prosvjednu notu ruskom ambasadoru”zbog privođenja i deportacije” zastupnika vladajuće Demokratske partije socijalista Miodraga Vukovića.

On je u nedjelju uvečer zadržan na moskovskom aerodromu Domodedovo i rano jutros deportiran za Crnu Goru.

Vuković je za Radio Crne Gore potvrdio da je jutros stigao u Crnu Goru. Dodao je kako su mu “ruske vlasti odredile zadržavanje i deportaciju, jer je navodno na spisku osoba iz Crne Gore koje nijesu dobrodošle u Rusiju”.

Po njegovim riječima, to je “politička odluka zbog svih dešavanja u Crnoj Gori u proteklom periodu”.

Crnogorski mediji su ranije javili da su uvjeti u kojima je Vuković boravio na aerodromu biti “nehumani”, što mu je “stvaralo ozbiljne probleme, jer je Vukovićevo zdravstveno stanje zbog hronične bolesti narušeno”.

Zadržan na ‘ničijoj teritoriji’ 

Podgoričke Vijesti prenijele su ranije da je “zadržan iz političkih razloga po nekom federalnom zakonu”.

Vuković je kao predstavnik Skupštine Crne Gore s još jednim suradnikom putovao u Minsk na parlamentarni skup Centralno-europske inicijative. I njegov suradnik je ostao u Moskvi, ali nije zadržan.

Prema navodima neimenovanog izvora, Vuković se prije deportacije nalazio u prostoriji na “ničijem teritoriju” aerodroma, bez vode i toaleta.

Navodno mu je rečeno da je “persona non grata”, što je termin kojim države proglašavaju nekog nepoželjnom osobom, prenosi Tanjug.

“Vukovićevo zdravstveno stanje je loše”, rekao je isti izvor.

Nepoznat razlog

Vukovića su od ruskih vlasti preuzeli službenici crnogorskog veleposlanstva u Moskvi, no ni oni nisu znali o čemu se radi.

Sugovornik Vijesti navodi da su Vukoviću “nekoliko pripadnika službe sigurnosti rekli da ne može dalje putovati, nisu mu navodno dali koristiti telefon, niti da ga napuni”. Kasnije je uspio stupiti u kontakt sa službenicima crnogorskog veleposlanstva.

Ni crnogorskim diplomatama nisu obrazložili zašto je Vuković zadržan. Potom su mu navodno ponudili da nastavi put u Minsk letom u ranim jutarnjim satima, ali je Vuković to odbio.

Vijesti navode da je Vuković deportiran o trošku Rusije.

Miodrag Vuković je jedan od najstarijih zastupnika u crnogorskom parlamentu.

Izvor: Agencije