Aktivisti: Kazniti policiju zbog brutalnosti nad izbjeglicama

Policija, Hrvatska, Izbjeglice
Stručnjaci su pozvali da se umjesto straha razvija duh solidarnosti i slobode, te gradi slobodno društvo (AP)

Udruga Are you Syrious i inicijativa Dobrodošli, slijedom dojava o učestalom policijskom nasilju nad izbjeglicama, zatražile su u ponedjeljak od hrvatskih vlasti hitan prekid nasilja prema osobama koje se nalaze na graničnim prijelazima i na teritoriju Republike Hrvatske te omogućavanje pristupa sustavu međunarodne zaštite.

Također traže žurnu provedbu temeljite istrage i sankcioniranje djelatnika hrvatske policije i nadležnih osoba iz civilnog nadzora granica RH.

Osim toga, traže povrat nezakonito protjeranih izbjeglica koje i dalje žele tražiti azil u  Hrvatskoj u prihvatilišta u Zagrebu i Kutini, a time i nastavak procedure zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

‘Učestalo nasilje’

Uz to zahtijevaju i suspenziju Dublinske uredbe i drugih opresivnih mehanizama kontrole granica koji uzrokuju ljudska stradanja. 

Na temelju navoda izbjeglica danim različitim organizacijama, udruge zaključuju da se radi o učestalom i kontinuiranom policijskom nasilju koje sa sobom nosi sve ozbiljnije posljedice po sigurnost i zdravlje izbjeglica.

Nasilje, upozoravaju, ne prestaje, a broj pretučenih i protjeranih izbjeglica sve je veći, prenosi Hina.

Lea Horvat  iz inicijative Dobrodošli  istaknula je kako je uz nasilje izbjeglicama zapriječen i pristup azilu, odnosno sustavu međunarodne zaštite, što nije u skladu s ciljevima međunarodnog i humanitarnog prava omogućavanja pristupa sigurnom teritoriju i pružanje zaštite onima kojima je potreban.

Time Hvatska krši vlastite zakone, upozoravaju.

Na novinarsku tvrdnju kako je policija u petak odbacila takve navode, Horvat je rekla kako je tako bilo i nakon objave prijašnjih izvještaja.

Upitana o kolikom se točno broju pretučenih izbjeglica radi, Horvat je odgovorila kako se teško dolazi do točnog broja.

U vezi zahtjeva za civilnim nadzorom granice koje bi provodile educirane civilne osobe, rekla je da ga je policija odbila.

Dodala je kako kako ne misli da je eskalacija policijskog nasilja povezana s činjenicom da Hrvatska trenutno nema ministra unutarnjih poslova. 

Prijevoz do granice uz batine

Kelsey Montzka iz udruge Are you Syrious kazala je kako u prijavama i svjedočenjima izbjeglice navode kako hrvatski policajci koji zaustave izbjeglice dalje od graničnog prijelaza vozilima dovoze na mjesta blizu hrvatsko-srpske granice, gdje ih premještaju u drugo vozilo kombi i dalje voze do same granice.

Tako ih iz kombija izvode jednog po jednog i udaraju rukama, nogama, palicama i remenjem.

Slične informacije već dulje vrijeme iznose i Human Right Watch, Liječnici bez granica, Liječnici svijeta, UNHCR Srbije i druge.

Na konferenciji je prikazan i videozapis izjave Momčila Đurđevića iz Liječnika bez granica iz Beograda, koji poručuje da su u posljednjih 10 dana zabilježili isto toliko slučajeva nasilja.

Izbjeglice tvrde da su bili izloženi nasilju hrvatskih policajaca između Šida i Vinkovaca.

Izvor: Agencije