Podgorica: Danas presuda Radunoviću i Mandiću

Nemiri su izbili iz protesta koje je organizirao DF ispred zgrade Parlamenta (Arhiva)

Na crnogorskom Višem sudu u Podgorici za danas je planirano izricanje prvostepene presude liderima Demokratskog fronta (DF) Slavenu Radunoviću i Andriji Mandiću, optuženima za nasilnu promjenu ustavnog uređenja 24. oktobra 2015. godine.

Tog dana organizirani su protesti, koji su potom prerasli u nasilje. Vlasti su ih silom razbile, koristeći se suzavcem i šok-bombama.

Nemiri su izbili iz protesta koje je organizirao DF ispred zgrade Parlamenta. Kad su demonstranti pokušali ući u zgradu, došlo je do naguravanja, a potom i tuče s policijskim snagama. Kasnije je došlo do nemira u nekoliko dijelova Podgorice.

Odbrana sa slobode

U oktobru 2015. godine Više državno tužilaštvo pustilo je Mandića i Radunovića da se brane sa slobode.

Mandić i Radunović privedeni su u policiju jer je ocijenjeno da su učesnike protesta DF-a podsticali da nasilno uđu u zgradu Skupštine Crne Gore, što je prethodilo “napadu na policiju”, a zatim i intervenciji policije protiv demonstranata.

Više državno tužilaštvo tada je naložilo crnogorskoj Upravi policije da protiv zastupnika Mandića i Radunovića podnese krivične prijave i “dovede ih državnom tužiocu radi saslušanja i daljeg postupka”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO