Makedonija traži odgovore Srbije zbog slučaja Živaljević

Ambasadorica Dušanka Divjak-Tomić uputila je medije na Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (Al Jazeera)

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije prenijelo je danas ambasadorici Srbije u Skoplju Dušanki Divjak – Tomić “nezadovoljstvo i zabrinutost zbog neovlaštenog prisustva srbijanskog diplomate u Sobranju tokom nasilnih događaja 27. aprila i zatražilo detaljno objašnjenje razloga i okolnosti”, saopćeno je u Skoplju.

Ambasadorica Srbije bila je danas na razgovoru u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije gdje je pozvana da objasni prisustvo savjetnika u Ambasadi Srbije i pripadnika Bezbjednosno informativne agencije Gorana Živaljevića u Sobranju tokom upada demonstranata.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je “u razgovoru istaknuto da takve aktivnosti diplomate ne doprinose jačanju međusobnog povjerenja i unapređenja dobrosusjedskih odnosa i saradnje za koje se obe zemlje zalažu”.

Također je, dodaje se, izraženo očekivanje da će u međusobnoj komunikaciji nadležni organi dvije države razjasniti i utvrditi sve okolnosti ovog slučaja i da će u skladu s tim biti preduzete odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom.

U saopćenju se navodi i da je ambasadorica Srbije u razgovoru potvrdila zalaganje za dalji razvoj i unapređenje saradnje i doborosusjedstva Srbije i Makedonije kao dvije susjedne zemlje te prenijela i pojasnila nedavno izrečene stavove premijera Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića.

Divjak – Tomić nije davala izjave poslije razgovora.

Nju je u Ministarstvu, prema izvještaju televizije Telma, primio direktor Direktorata za bilateralne odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Goran Tefčevski.

Goran Živaljević, oficir BIA-e i savjetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju, bio je 27. aprila u Sobranju kada je u skupštinsku salu upala grupa maskiranih ljudi nezadovoljna time što je parlamentarna većina izabrala Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta.

Živaljević: Po službenoj dužnosti

Srbijanski diplomata je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je u Sobranju bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Živaljević je u makedonski parlament ušao s grupom demonstranata oko 20 sati, zadržao se dvadeset minuta i bio je snimljen u plenarnoj sali gdje su tada bili poslanici VMRO DPMNE i dio demonstranata.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da Živaljević nije prekršio diplomatske protokole i da je samo obavljao svoj posao.

“Nije učestvovao u krivičnom djelu, samo je izvještavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora da zna kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državne interese”, rekao je Dačić.

Mandatar za sastav Vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je jučer da s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem prethodne večeri u Briselu nije razgovarao o prisustvu Živaljevića u Sobranju i da vjeruje da će službe Makedonije i Srbije “zajednički riješiti to pitanje”.

Vučić je nakon tog sastanka na pitanje o prisustvu srpskog diplomate i obavještajca u Sobranju tokom izbijanja nereda rekao da je “njegov (Živaljevićev) posao da izveštava iz te zemlje (Makedonije) ” i da nije počinio nikakvo krivično djelo.

Izvor: Agencije