Tajni zadatak u Potočarima: Odgođeno ročište bivšim policajcima

Snimak iz Potočara 11. jula 2015. godine
Snimak iz Potočara 11. jula 2015. godine

U Višem sudu u Beogradu u četvrtak je odgođeno pripremno ročište u procesu protiv dvojice bivših policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, osumnjičenih za odavanje tajne u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015. godine, kada je srbijanski premijer bio napadnut.

Ročište je odgođeno zbog izostanka jednog od branilaca optuženih, koji je opravdao svoj nedolazak.

Dumanović i Trbović, kako se sumnja, u izjavama za Al Jazeeru Balkans 11. oktobra naveli su da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare 11. jula. 2015. godine.

Ročište će biti zatvoreno za javnost i na njemu će se optuženi izjasniti o krivici.

Rješenje o otkazima

Sud će zatim zakazati početak suđenja.

Sud može isključiti javnost sa suđenja ako procijeni da je to potrebno radi čuvanja državnih i službenih tajni.

Presuda će biti objavljena po okončanju suđenja.

Dumanović i Trbović uhapšeni su 31. decembra 2016. godine.

Optužnim prijedlogom Višeg javnog tužilaštva Dumanović i Trbović terete se da su kao suizvršioci u produženom trajanju izvršili krivično djelo odavanja službene tajne.

U januaru ove godine bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije dobili su rješenje o otkazima.

Brane se sa slobode

Njihov advokat Vladimir Todorić rekao je tim povodom da je na djelu zastrašivanje onih koji se usude govoriti o nezakonitostima u državnoj službi.

“Umesto da dobiju zaštitu kao uzbunjivači zbog nepravilnosti oni su, zbog samog čina podnošenja krivične prijave, o kojoj su pričali kao sindikalni aktivisti policijskog sindikata Sloga, bili sankcionisani time što su uhapšeni, optuženi za krivično delo odavanja službene tajne i sada vidimo da je namera i policije da ih ostavi bez egzistencijalnih uslova za život. Ovo je poruka jasna, ne samo policajcima u službi nego i svima drugima koji u državnoj službi primete da postoje nezakonitosti i da se njima izdaju uputstva, naredbe i druga naređenja koja su nezakonita, da ćute o tome.”

Po podnošenju optužnog prijedloga, početkom februara, pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor dvojici policijskih operativaca Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću, optuženima za odavanje tajne u slučaju “Potočari”.  Advokat policajaca, Vladimir Todorić poručio je da će se odbrana boriti da se ukine oznaka tajnosti sa ovog slučaja.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO