Uvjetne kazne za nasilje u Sobranju

Do nasilja u Sobranju je došlo nakon što je pripadnik albanske partije DUI Talat Xhaferi izabran za predsjednika Parlamenta Makedonije (Arhiva)

Svih devet osoba optuženih za nasilje u makedonskom Sobranju 27. aprila ove godine danas je priznalo krivicu kako bi bili osuđeni na uvjetne kazne od šest mjeseci ukoliko u narednih godinu dana ne ponove krivično djelo.

Samo je Dimče Hristovski dobio uvjetnu kaznu na godinu i po dana, ako u narednih pet godina ne ponovi krivično djelo.

Hristovski je, inače, odranije poznat policiji. On je, kako su prenijeli skopski mediji, ranije bio osuđen na 10 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva u Prilepu.

Nasilje nakon izbora

Tokom nasilnog upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije, nakon što je parlamentarna većina oko suparničkog SDSM-a izabrala Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta, povrijeđeno je više poslanika parlamentarne većine, među kojima Zijadin Sela i  Zoran Zaev, kao i nekoliko novinara.

Šest policajaca je 10. maja suspendirano zbog učestvovanja u neredima u Sobranju.

Nešto kasnije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije potvrdilo je da je suspendirano još 15 policajaca i jedan visoki starješina zbog povezanosti sa nasiljem u makedonskom parlamentu.

Izvor: Agencije