Dramatična sjednica hrvatskog Sabora

Jedna od tački dnevnog reda na zasjedanju Sabora moglo bi biti izglasavanje smjene Bože Petrova (Al Jazeera)

Predsjednik HDZ-ova saborskog Kluba Branko Bačić (HDZ) pozvao je utorak predsjednika Sabora Božu Petrova (Most) da danas kao prvu tačku dnevnog reda stavi odlučivanje o svom povjerenju.

Ako to ne namjeravate, predlažem da se odmah nakon pauza sastane Predsjedništvo Sabora i definira rad u iduća četiri dana, predložio je Bačić.

Podsjetio je pritom da je prijedlog za Petrovljevim razrješenjem, koji je inicirao HDZ, potpisalo 79 poslanika, što je natpolovična većina od ukupno 151 poslanika.

Petrov na taj način nema politički ni demokratski legitimitet da predsjeda Saborom, rekao je Bačić, navodeći da je u takvim okolnostima predsjednik parlamenta dužan, kao prethodno pitanje, staviti na glasanje tu tačku i razriješiti to pitanje.

Podolnjak: Što prije glasovanje o novim ministrima

Budući da je politička kriza izazvana smjenom trojice Mostovih ministara, Vlada treba pokazati da ima povjerenje, a pokazat će ga prvi put kad se bude glasalo o ministru financija Zdravku Mariću. Ako Vlada bude imala 76 potpisa, prva sljedeća tačka je rasprava o mom opozivu, odgovara Petrov.

“Javnosti treba jasno reći da je sve ovo dio opasnog scenarija kršenja temeljnih načela vlasti i demokracije”, ističe Robert Podolnjak (Most) i poručuje da priča prema kojoj HDZ želi smijeniti predsjednika Sabora i ne birati novog, ali ni nove ministre do nakon lokalnih izbora nije ustavna.

Premijer je, smatra, dužan što prije predložiti glasanje o povjerenju novim ministrima da se potvrdi nova parlamentarna većina, primjeren rok za to je sedam dana od dana razrješenja ranijih ministara, pogotovo jer Sabor zasjeda još ove sedmice, kaže Podolnjak.

Dovoljno je sedam dana za novu većinu koja će dati povjerenje novim ministrima, kaže Mostov zastupnik te dodaje kako svako otezanje znači da većina ne postoji, da se vrši pritisak na zastupnike i prolongira se sve.

Petrov je sada jedina brana potpunoj uzurpaciji vlasti od strane premijera te neustavnom kršenju Ustava i zakona, tvrdi Podolnjak.

Bernardić: Nema nove parlamentarne većine

Jasno je da je prošle sedmice pala Vlada, da nema nove parlamentrane većine, kaže Davor Bernardić (SDP) i poziva premijera da pokaže novu parlamentarnu većinu ili prekine agoniju koja traje godinu i pol dana. Zaštitom sukoba interesa, kriminala u Agrokoru i glasanjem o nepovjerenju trima ministrima premijer je doveo do velike nestabilnosti, tvrdi šef SDP-a.

Ivan Vrdoljak (HNS) poziva dojučerašnje partnere, HDZ i Most, ali i ostale stranke na smirivanje strasti. Raspad ove koalicije nije kraj svijeta, kaže Vrdoljak koji odgovornima smatra i HDZ i Most.

Svatko od nas mora voditi računa da smo prvenstveno izabrani kao predstavnici naroda, kada pokušate ogaditi političke protivnike, gadite čitav politički prostor, ali i građane koji su izabrali ove druge, kaže Vrdoljak i poziva da se u političkoj utakmici biraju riječi, čuva dignitet hrvatskih institucija, društva, građana.

Jasno je da je država destabilizirana, da jedan partner izlazi iz Vlade, drugi treba pokazati većinu, ako se to ne dogodi idemo na izbore, treće u godinu i pol, poručuje.

I Branimir Bunjac (ŽZ) HDZ-u poručuje da nema većinu u parlamentu. “Vaš premijer je premijer kao i ja, morate dokazati da imate većinu koju nemate”, poručuje HDZ-u.

Nije vrijeme za arhive

Drugi krug zahtjeva za pauzama uslijedio je nakon što je Petrov najavio ‘prelazak’ na raspravu o Mostovim izmjenama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, čemu se prvi usprotivio SDP, a potom i druge stanke.

Za taj, kao i zakone o kojima trebamo raspravljati kasnije, nema mišljenja radnih tijela, upozorio je Peđa Grbin, no Petrov je ustrajavao da su uvjeti stečeni.

Zar stvarno mislite da je sad vrijeme za arhive, da je to top tema, upitao je Vrdoljak? Kao što ne želimo držati ljestve HDZ-u u ovoj krizi, tako ne želimo sudjelovati ni u predizbornoj kampanji Mosta u raspravi o arhivima, poručio je Bernardić.

Izvor: Agencije