Božović: Ne bi me začudilo da pomiluju Đinđićevog ubicu

Šešelj tvrdi da je Jovanović osuđen za Đinđićevo ubistvo - bez dokaza (EPA)

Zastupnik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, Balša Božović rekao je da ga ne bi začudilo ukoliko bi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić donio odluku o pomilovanju Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubojstvo Zorana Ðinđića.

“Niko iz Srpske napredne stranke, uključujući i lidera stranke Aleksandra Vučića, nije osudio ponašanje ministra [unutrašnjih poslova] Nebojše Stefanovića koji brani Zvezdana Jovanovića, a koji policajce naziva besnim psima, kao što niko nije osudio ni to što je Vojislav Šešelj tražio pomilovanje ubice Zorana Ðinđića”, rekao je Božović novinarima u parlamentu.

Na pitanje misli li da bi Nikolić mogao pomilovati Jovanovića, što je ranije danas zatražio šef radikala Šešelj, odgovorio je da ga “ništa ne bi začudilo”.

“Od Aleksandra Vučića, Tomislava Nikolića i Vojislava Šešelja, ništa me ne bi začudilo jer imaju isti stav – da je ćutanje najbolji način kojim će iskazati svoju suzdržanost zbog toga što se dogodilo Srbiji 2003. godine”, naveo je Božović.

Šešeljev poziv na pomilovanje

Šešelj je u svom pozivu za pomilovanje Jovanovića, rekao da bi to bilo “dobro delo po kome će Nikolića Srbija pamtiti”.

“Pozvao sam [Tomislava Nikolića] da odmah pomiluje Zvezdana Jovanovića koji je osuđen [za ubistvo Zorana Ðinđića], a da mu nikakakva krivica nije dokazana. Nijednog relevatnog dokaza nema na kome se može bazirati osuđujuća presuda”, rekao je Šešelj novinarima.

Istovremeno, pozvao je Nikolića da donese odluku o pomilovanju svih Srba koji su osuđeni pred Specijalnim sudom za ratne zločine i upućeni na izdržavanje kazne, odnosno da donese ukaz o aboliciji svih Srba koji su optuženi pred tim sudom, kojima se sudi, čekaju suđenje ili novi postupak.

“Taj sud bio je pod apsolutnom kontrolom Amerikanaca i zapadnih sila i tamo se uglavnom nije sudilo po zakonu nego se sudilo na osnovu lažnih svedočenja, tajnih svedoka i na osnovu lažnih dokaza koje je uglavnom servirao Haški tribunal”, obrazložio je Šešelj.

Po njemu, Nikolić može biti “ponosan kad napusti predsedničku funkciju ukoliko to učini, a ako propusti šansu onda treba treba da razmišlja u kakvom će ga svetlu istorija zapamtiti”.

Izvor: Agencije