Veliko nevrijeme u BiH, jedna žrtva udara groma

U popodnevnim i večernjim satima kiša pada i u Sarajevu, gdje su pojedine ulice poplavljene (EPA)

Veliko nevrijeme zahvatilo je u ponedjeljak veći dio Bosne i Hercegovine, a u Gradačcu je od udara groma smrtno stradao radnik Elektrodistribucije.

Područje općine Gradačac u popodnevnim satima zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i gradom veličine klikera.

Ulicama Gradačca, zbog loših rješenja kanalizacijskih odvoda, doslovno plove automobili, koji nastoje proći kroz gradski kružni tok, piše portal Radio Sarajevo.

Nevrijeme u Gradačcu / RTV Slon

Nevrijeme je uzrokovalo povećan vodostaj potoka i rijeke Tinje.

Prijavljeno je izlijevanje bujičnih potoka i rijeke Tinje iz korita u naseljima Srnice Donje i Vučkovci.

Također, prijavljen je udar groma u jednu kuću.

Požar, u kojem je potpuno uništena jedna prostorija, a ostale oštećene, ugasili su pripadnici Vatrogasne jedinice Gradačac.

U popodnevnim i večernjim satima kiša pada i u Sarajevu, gdje su pojedine ulice poplavljene.

Velika šteta poljoprivrednicima

Područje općine Ljubinje zahvatilo je jako nevrijeme praćeno gradom veličine oraha, koji je nanio veliku štetu poljoprivrednicima.

Nevrijeme je počelo oko 13 sati i trajalo 40-ak minuta, a posebno je stradao sjeverni i istočni dio Ljubinjskog polja, gdje su gotovo u potpunosti uništeni voće, povrće i duhan.

Ljubinjski poljoprivrednici kažu da ih je iznenadilo ovo nevrijeme, podsjećajući da su velike štete pretrpjeli i tokom aprilskih mrazeva.

“Pao je takav grad da su njive u potpunosti pobijelile i sve što smo posadili uništeno je”, kaže jedan od stanovnika Ljubinja koji živi od poljoprivrede.

Nevrijeme praćeno jakim gradom oko 14:30 zahvatilo je i područje Trebinja, ali je za sada nepoznato koliku je štetu nanijelo ovdašnjoj poljoprivredi.

Izvor: Agencije