Srbija: Skupština bira tužitelja za ratne zločine

Tužitelja za ratne zločine bira Skupština, a bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova od 250 zastupnika (EPA)

Skupština Srbije trebala bi danas izabrati tužitelja za ratne zločine, javlja agencija Tanjug.

Vlada Srbije predložila je 20. aprila Parlamentu dva kandidata za novog tužitelja za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.

Petrović je aktuelni rukovoditelj Tužilaštva za ratne zločine, a Stanojković radi kao zamjenik tužitelja u tom Tužilaštvu.

Tužitelja za ratne zločine bira Skupština, a bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova od 250 zastupnika.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju 31. decembra 2015. godine Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamjenik Milan Petrović.

Nakon izbora koji su provedeni krajem 2015. godine Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo šefa jer nijedan od tri kandidata koje je tada predložila Vlada nije dobio potrebnu većinu glasova zastupnika.

Zakon o sudijama

Prije glasanja o 44 tačke dnevnog reda, među kojima je i izbor tužitelja za ratne zločine, poslanici u Skupštini Srbije trebaju razmotriti 30-ak amandmana na izmjene i dopune Zakona o sudijama, koje je predložio šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović.

Tim prijedlogom predviđeno je da se predsjednici sudova ubuduće biraju na četiri godine uz mogućnost da još jednom budu izabrani na tu funkciju.

Dosadašnjim zakonskim rješenjima predsjednici sudova birali su se na period od pet godina i nisu mogli biti ponovo izabrani na tu funkciju.

Dopunama tog zakona predviđeno je i da predsjedniku suda koji u toku mandata navrši radni vijek, sudijska funkcija i funkcija predsjednika suda prestaju istekom mandata predsjednika suda.

Odluku o prestanku funkcije predsjednika suda donosi Skupština Srbije.

Izvor: Agencije