Mostar: Stari most u tami, sutra Dan žalosti

Stari most je u mraku na kojem je u znak odavanja počasti i solidarnosti tragično preminulima simbolično instalirano pet zvjezdica. (Anadolija)

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić proglasio je utorak, 16. maja, Danom žalosti povodom pogibije pet osoba u avionskoj nesreći u subotu kod ovog hercegovačkog grada.

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradama Gradske uprave, Gradskoj vijećnici i na javnim ustanovama kojima je osnivač Grad Mostar.

Na Dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, niti će se emitirati muzika u ugostiteljskim objektima, a elektronički mediji s područja Mostara dužni su prilagoditi programski sadržaj Danu žalosti, podsjećaju iz Ureda gradonačelnika Mostara.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila zaključak kako će zajedno s Gradom Mostarom preuzeti troškove ispraćaja i ukopa stradalih u ovoj teškoj nesreći.

Komemoracija za stradale u nesreći bit će održana sutra u 12:30 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Zapaljene svijeće

U znak odavanja počasti tragično stradalima u avionskoj nesreći u Mostaru, u kojoj je proteklog vikenda poginulo pet osoba, večeras će na Starom mostu biti ugašena svjetla.

Mostarci će i na ovaj način uputiti poruke solidarnosti s porodicama poginulih, saopćeno je iz Centra za mir Mostar.

Gašenje svjetala bit će upriličeno večeras u 21 sat.

Na Španskom trgu u Mostaru, građani su sinoć palili svijeće za stradale u nesreći.

„Palimo svijeće za troje dječice i dvoje odraslih koji su jučer tragično izgubili život. Tuga je u gradu, tuga je u srcima građana i građanki Mostara. Neka počivaju u miru, a roditeljima želimo iskrenu sućut. Teško je naći riječi utjehe za tragediju koja se dogodila. Neka im dragi Bog da snage da ovo prežive“, kazala je Sanela Cigić iz Mostara.

U subotu oko 16 sati na lokalitetu između Heliodroma i Aluminijskog kombinata kod Mostara dogodila se avionska nesreća u kojoj je život izgubilo pet osoba, od kojih troje djece.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine preuzelo je istragu tragedije kod Mostara.

Prema riječima stručnjaka na terenu, istraga ove nesreće bit će teška, jer ovaj avion nema crnu kutiju, zbog čega će biti ključne izjave svjedoka.

Izvor: Agencije