Mektić najavio vježbu Oružanih snaga BiH i NATO-a

Mektić kaže da se ne čini ništa da se riješe kriminalne afere u BiH (Fena)

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sastao se danas sa šefom sekcije NATO-a za civilno planiranje u vanrednim situacijama Lorenzom Meyer-Minnemannom uoči zajedničke vježbe Oružanih snaga BiH i NATO-a u slučaju prirodnih katastrofa.

Mektić je nakon susreta sa Meyer-Minnemann kazao da vježba ima tri cilja.

“Potrebno je jačati partnerstvo između BiH i NATO koji ovdje boravi. Dobro je da imamo i da na taj način imamo visok stepen partnerstva i da koristimo na taj način kapacitete i mogućnosti NATO-a, njihova iskustva i znanja u svim ovim situacijama, pogotovo kada je u pitanju ova vježba otklanjanja posljedica u slučaju katastrofa”, naveo je Mektić.

Drugi važan cilj, kako je kazao, je vlastito uvježbavanje.

“Da vidimo i koliko smo mi uvježbani i kako mi djelujemo u situacijama velikih prirodnih katastrofa, gde su ugroženi ljudski životi i materijalna sredstva države i građana. Podsjetio sam našeg gosta na katastrofu 2014. godine u BiH kada ja pola države bilo potopljeno, kada su ljudi stradali, imovina, stočni fond”, naveo je.

Kao treću korist, ministar sigurnosti je naveo postizanje samoodrživosti.

“Da nam se ne desi katastrofa da ne čekamo ko će nam doći da pomogne, nego da imamo sistem koji je samoodrživ i da možemo da odgovorimo bar na katastrofe manjeg obima”, rekao je Mektić.

‘Mafija kontroliše procese’

Osim vojne vježbe, Mektić je govorio i o stanju u bh. pravosuđu, još jednom naglašavajući da Tužilaštvo BiH ništa ne radi na rješavanju kriminalnih afera.

“Dvije milijarde [konvertibilnih maraka] štete u predmetu ‘Pandora’ su nestale. Pa gdje su pare, gdje je optužnica za taj novac, sve se svelo na optužnicu za zloupotrebu službenog položaja Kemala Čauševića, taj predmet je upropašten. Nek’ me demantuju ako misle suprotno i ja ću podnijeti ostavku”, kazao je Mektić, a prenosi Klix.ba.

On kaže da se gotovo ništa ne radi na aktuelnim kriminalnim aferama te da je situacija bila bolja kada je Goran Salihović bio glavni državni tužilac.

“Svaki dan nas presreću nekim aferama, a nema rezultata kao odgovor države. Mi mafiju možemo samo poraziti tako što ćemo udariti na njih i tako što ćemo im oduzeti imovinu. Ovdje mafija kontroliše procese. Ko je od političkih elita rekao da ja ‘lupam gluposti’ – niko”, rekao je Mektić.

Dodao je da je stvarnost u BiH onakva kako je oblikuju političari.

“Ako imamo perspektivu, zašto nam bježi omladina? Naša stvarnost je onakva kako kažu političari. Ja mrzim politiku i političare.”

Izvor: Agencije