Mediji: Ivanov dobio garancije Zaeva

Ivanov bi mogao povjeriti mandat Zaevu u utorak ili srijedu (Al Jazeera)

Iz makedonske vladajuće partije VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, tvrde da je sad već pitanje trenutka kada će lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade od predsjednika Gjorga Ivanova.

Kako prenose makedonski mediji, izvori iz te stranke kažu da će se to dogoditi u utorak, najkasnije u srijedu.

Zaev je, kako se navodi, poslao garancije Ivanovu da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju, javio je portal 24tv.

Prema izvorima, odgovor iz kabineta Ivanova očekuje se u ponedjeljak, najkasnije u utorak, prenosi Tanjug.

Dodjela mandata

Pozivajući se na nezvanične izvore, 24tv objavila je da Ivanov ide na službeni put 18. maja, dan prije isteka roka za dodjelu mandata.

Prema diplomatskim izvorima portala Free Press, Ivanov je već odlučio mandat dodijeliti Zaevu u predviđenom roku, te će nova vlada najvjerovatnije biti formirana 1. juna.

Izvori portala Plus info iz VMRO-DPMNE-a također su potvrdili da će Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade, a kao datum izbora nove vlade spominje se 27. maj.

Novoizabrani predsjednik Sobranja, iz albanske partije Demokratska unija za integracije Talat Xhaferi, na konferenciji za novinare u petak rekao je da neće moliti nikoga, ponajmanje predsjednika Ivanova, koji je, kako je rekao, po zakonu obavezan u roku 10 dana od zvaničnog objavljivanja odluke o formiranju parlamentarne većine u Sobranju, povjeriti mandat Zaevu.

Xhaferi je ranije izjavljivao da će, ako Ivanov ne postupi po Ustavu, vlada biti formirana u parlamentu.

Izvor: Agencije