Buroj Ozone: Birokratija koči projekat vrijedan 2,5 milijarde eura

U maju prošle godine kompanija Buroj iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavila je u Bosni i Hercegovini gradnju najvećeg turističkog grada u Evropi. Kamen temeljac za projekt ukupne vrijednosti 2,5 milijardi eura postavljen je u septembru 2016. godine, međutim, krajem godine svi su radovi stali, a Općina Trnovo, koja je partner projekta, ne želi odgovoriti zašto.  

Ismail Ahmad, osnivač i vlasnik Buroj International Groupa, za Al Jazeeru kaže da su zaustavili projekt zbog promjene imena iz Buroj d. o. o. u Buroj International Group. Naglasio je da je riječ o ekonomskom, a ne političkom projektu.

“Do sada smo uložili 17 miliona KM [8,5 miliona eura], ulagat ćemo i u narednom periodu, ali problem je što nismo naišli na podršku ostalih – dobili smo podršku na općinskom nivou”, rekao je on.

Dodao je da su problemi i prepreke s kojima se suočavaju mnogobrojne. “Usporavanje projekta također usporava dovođenje investitora u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Ahmad.

Na pitanje ko su partneri na koje računaju, a nemaju njihovu podršku Ahmad je odgovorio: “Što se tiče suda, što se tiče plaćanja, sve se završi u roku dva do tri dana u svijetu, a u Bosni i Hercegovini potrebno je nekoliko mjeseci da završite registraciju svoje firme. Susrećemo se s mnogim problemima prilikom realizacije ovog projekta. Mora postojati olakšana procedura, ali ono što smo do sada primijetili – ne vidimo tu podršku kako bismo mogli početi s realizacijom projekta.”

‘Dogovaranja i pregovaranja’

Predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u septembru prošle godine svojim su prisustvom pozdravili postavljanje kamena temeljca za projekt “Buroj Ozone”, a direktor kompanije iz UAE-a najavio je dolazak međunarodnih investitora i posao za domaće kompanije.

“Ovaj će grad graditi kompanije iz Bosne i Hercegovine. Vlasnici vila, hotela i drugih objekata bit će iz cijelog svijeta, Evrope, Azije, Afrike, Amerike. Bit će ih i iz Bosne i Hercegovine”, rekao je tada Ismail Ahmed, direktor Buroj International Groupa.

Postavljanjem kamena temeljca zvanično je počela prva faza najveće investicije ikada na ovim prostorima. Investitor je tada obećao u prvoj fazi projekta, u prve dvije godine, uložiti 930 miliona eura.

Osam mjeseci kasnije, osim kamena temeljca, tu je još samo šest golih temelja i nijedna građevinska mašina. Dok pojedini mediji u Bosni i Hercegovini izvještavaju o tome da je investitor napustio Bosnu i Hercegovinu i da je cijeli projekt propao, državna Agencija za unapređenje stranih investicija tvrdi da je riječ o pouzdanoj kompaniji i da s investitorom uredno kontaktira.

“On je nama rekao da ipak sve ide onako kako je planirano, da su oni u principu završili određene idejne projekte i da su trenutno u fazi dogovaranja i pregovaranja s izvođačima radova”, kaže Maida Bećirović iz FIPA-e. 

Pogledajte više u prilogu.

Izvor: Al Jazeera