Alijansa za budućnost Kosova: Haradinaj je heroj zemlje

U saopćenju stranke se navodi da je 'bivši saradnik balkanskog kasapina Ivica Dačić naredio Haradinaju da skrati jezik' (Arhiva)

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja oglasila se saopćenjem nazivajući svog lidera “herojem zemlje i njenih građana”, dok je šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića opisala kao “običnog prevaranta i iznuđivača”.

U saopćenju objavljenom na stranici te stranke navodi se da je “bivši saradnik balkanskog kasapina Ivica Dačić naredio Haradinaju da skrati jezik i da ne zahtijeva da Kosovo bude uklonjeno iz Ustava Srbije”.

AAK poručuje Dačiću “da ni prijetnje njegovog šefa Slobodana Miloševića nisu mogle ništa, a tek to ne može običan prevarant kakav je Dačić”.         

Izjavu da Haradinaj treba da “skrati jezik” Dačić je dao povodom izjave lidera AAK da, ako “Srbija u svom ustavu i dalje bude imala Kosovo i Metohiju, onda bi Kosovo trebalo da odgovori recipročnim mjerama i u svoj ustav stavi jednu trećinu teritorije Srbije”.

‘Bijesni pas‘

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ranije je nazvao bivšeg čelnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Haradinaja ‘psom koji je osetio ukus ljudskog mesa i mora da bude kažnjen, da mu besna pena ne bi i dalje curila na usta’.

“Mi smo spremni da odbranimo svakoga, i sve što nam je Ustavom povereno na čuvanje“, kazao je Nikolić u intervjuu za Novosti.

Oslobodili su ga u Francuskoj, naveo je Nikolić, i sada misli da nikada neće biti kažnjen ako počini zločin nad Srbinom.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske, po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije potom je uputilo zahtjev Francuskoj za njegovo izručenje, uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Nove optužbe

Haradinaj je sedam dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za izručenje čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštati teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor: Agencije