Petoro poginulih u rušenju aviona kod Mostara

Sportski avion se u padu prepolovio i zapalio (Anadolija)

Pet ljudi, među kojima su troje djece, jedna mlađa osoba i pilot poginuli su u subotu popodne u padu malog sportskog aviona nedaleko Mostara.

“U padu zrakoplova poginuli su pilot, troje djece i jedna mlađa osoba”, izjavio je za Hinu ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda.

On nije mogao reći šta je uzrok pada aviona dodajući da će se to utvrditi u istrazi koju će provesti državna Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

“Nemamo službenu informaciju ko je bio u avionu. Obaviješteni smo da je s veze nestao avion u 15.53. Odmah nakon toga toranj u Mostaru je dojavio da je vidio pad, veliku eksploziju i požar. Odmah je angažiran Centar BHANSA-e koji je pokrenuo spasilačku akciju i obavijestili sve službe na terenu”, rekli su iz BHANSA-e.

Sportski avion se u padu prepolovio i zapalio. Intervenirala je vatrogasna i hitna služba. Teren je osiguran i zaštićen od prilaza.

Na mjestu pada aviona u južnoj zoni Mostara između naselja Jasenica i kompanije Aluminijski kombinat nalazi se veliki broj vozila hitne pomoći i vatrogasaca a policija je ogradila širi prostor.

Tokom dana u Zračnoj luci Mostar organizirana je manifestacija “Dani otvorenih vrata” tokom koje su izvođeni skokovi iz aviona, te panoramski letovi iznad Mostara. 

Izvor: Agencije