Komemoracija u Bleiburgu pod jakim policijskim nadzorom

Bleiburg, Policija
Osuđeni je rekao da je bio pod utjecajem alkohola te da je učinio nacistički pozdrav kada je vidio hrvatsku zastavu sa simbolom vojnih snaga (Al Jazeera)

U austrijskom Bleiburgu održava se komemoracija u spomen na 72. godišnjicu stradanja pripadnika poraženih vojski i civila neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a na njoj se okupilo nekoliko hiljada ljudi. Ona je pod jakim policijskim nadzorom.

“Cijela komemoracija danas je pod osobitom prismotrom javnosti, ali i austrijskih državnih vlasti. I austrijski guverner prati cijeli događaj, a o svemu je obavijestio i nadležni Ured za zaštitu ustavnog poretka“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Matea Damjanović.

Događaj prijavljen kao vjerski

Predstavnici  21 organizacije u Austriji traže zabranu događaja jer smatraju da se posljednjih godina pretvorio u najveće fašističko okupljanje u Evropi. No, vlasti ne mogu učiniti ništa jer je događaj prijavljen kao vjerski i održava se na privatnom posjedu, dok isticanje ustaških simbola u Austriji nije zabranjeno.

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje hrvatskih vojnika i civila koji su se na kraju Drugog svjetskog rata, u maju 1945. godine, htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj.

Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao Križni putovi.

Tačan broj stradalih Hrvata, vojnika i civila na Bleiburgu i Križnim putevima, još nije utvrđen, a po do sada poznati podacima radi se o desecima hiljada.

Izvor: Al Jazeera i agencije