Albanija: Deseci hiljada protestiraju protiv vlade

Deseci hiljada ljudi izašlo je na ulice Tirani u pokušaju rušenja socijalističke vlade premijera Edija Rame.

Pred okupljenim mnoštvom pristaša, čelnik Demokratske stranke Lulzim Basha pozvao je još jednom na Raminu ostavku i uvođenje višestranačke vlade, prenosi Hina.

Raminu kancelariju osigurava stotine policajaca, a mnoge ulice su privremeno blokirane, prenosi Tanjug.

Jedino u tom slučaju mogu se provesti “pošteni i slobodni parlamentarni izbori”, rekao je on.

Basha je rekao da parlamentarni izbori, najavljeni za 18. juni koje će u svakom slučaju opozicija bojkotirati, trebaju biti odgođeni kako bi se omogućila provedba  njegovih predloženih izmjena.

Propali pokušaj poserdovanja

Basha je ponovno optužio Ramu i njegove ministre za upletenost u organizirani kriminal, a Rama mu je uzvratio na optužbe te rekao da opozicija želi stvoriti političku krizu kako bi zaustavila sveobuhvatnu pravnu reformu.

Rama je rekao da su “korumpirani suci i državni tužitelji” još uvijek blisko povezani s Demokratskom strankom, koja je Albaniju vodila od 2005. do 2013. godine. 

Ramini socijalisti žele da se provedu parlamentarni izbori čak i ako ne sudjeluje Demokratska stranka, čija stajališta podržavaju EU i SAD.

Albanija je potonula dublje u političku krizu nakon što je propao pokušaj posredovanja Evropskog parlamenta između vlasti i opozicije.

Zadnji pokušaj pronalaženja kompromisa koji je vodio čelnik političkog odbora parlamenta EU-a David McAllister bio je neuspješan.

Izvor: Agencije