Crna Gora u NATO-u je najdramatičnija promjena u regiji

Ulazak Crne Gore u NATO je najdramatičnija promjena, iako se puno toga dešavalo u regiji ove godine, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Hoyt Brian Yee na 2BS Forumu koji se održava u Budvi.

Kazao je da je članstvo u Alijansi izvanredno dostignuće za Crnu Goru.

Amerika ostaje uz Crnu Goru na svakom koraku puta ka NATO-u, poručio je Yee, prenosi portal CDM.

“Isto tako, Amerika će stati uz svaku zemlju regije, koja ima taj cilj. Podržavat ćemo i NATO kao stub globalne sigurnosti. Partnerstvo SAD-a i EU neće se mijenjati. Amerika je posvećena Alijansi”, naveo je on.

Zapaljiva retorika

Prema riječima Yeea, pristupanje Crne Gore NATO-u pojačava konzistentnost politike otvorenih vrata, ali otkriva odlučnost Rusije da podrije napredak Balkana na evropskom i euroatlantskom putu” počev od, kako je kazao, drskog plana za Podgoricu i podrške pokretima u Bosni do napora da se izolira Kosovo, prenosi Tanjug portal CDM.

“Vidjeli smo zapaljivu nacionalističku retoriku i politiku podjela, vidjeli smo suzavac u Skupštini Kosova, političare u Republici Srpskoj koji prijete otcjepljenjem, rulju koja je upala u parlament u Skoplju, opoziciju u Crnoj Gori, koja bojkotira parlament. Da bi se sve to izbjeglo, lideri u regiji moraju naći političku hrabrost za neophodne, ali nepopularne reforme u interesu građana. Nadam se da će novi premijer Kosova imati hrabrosti da usvoji Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom”, kazao je Yee.

Vlade regije, kako je dodao, uključujući i Crnu Goru moraju se boriti protiv korupcije.

“Parlamenti trebaju zastupati i brane interese građana. Poslanici koji bojkotiraju rad parlamenta odriču se svoje odgovornosti i ignoriraju savjet nekadašnjeg predsjednika SAD-a, Theodora Roosevelta  koji je kazao da je bolje biti hrabar lider u areni nego kritičar ili posmatrač sa strane“, kazao je Yee.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO