Xhaferi: Albanac na čelu Sobranja nije prijetnja nikome

'Nasilje nastalo u Sobranju ostavit će mrlju na politički život i demokratiju u zemlji', kaže Xhaferi (Anadolija)

Talat Xhaferi, novoimenovani predsjednik Sobranja, čiji je izbor bio neposredni povod za prošlomjesečno nasilje u Sobranju, poručio je građanima da ih ne treba plašiti činjenica da je na čelo najvišeg zakonodavnog tijela prvi put u historiji Makedonije postavljen Albanac.

On je u intervjuu za Anadoliju izjavio da je svjestan težine i okolnosti u kojima će morati raditi i u tom kontekstu rekao je da je psihološki i profesionalno spreman nositi se sa svim izazovima.

Xhaferija, zastupnika iz albanske partije Demokratska unija za integracije, 27. aprila parlamentarna većina izabrala je za novog predsjednika Sobranja, nakon čega su demonstranti, koje predvodi građanska inicijativa “Za zajedničku Makedoniju”, nasilno ušli u zgradu parlamenta, pri čemu je povrijeđeno blizu 100 osoba, među kojima i zastupnici, predstavnici medija i pripadnici policije.

Rezultat volje većine

Iz Službenog glasnika Makedonije potvrdili su da je u novom broju objavljena odluka o izboru Xhaferija za predsjednika parlamenta, čime je on u utorak i zvanično stupio na čelnu funkciju u najvišem zakonodavnom tijelu zemlje.

Nasilje nastalo u Sobranju, prema njegovim riječima, ostavit će mrlju na politički život i demokratiju u zemlji i potrebno je uložiti mnogo truda i napora da se “popravi percepcija međunarodnih prijatelja”.

Istakao je da je, bez obzira na atmosferu u kojoj je izabran, njegov izbor rezultat volje većine, što je u skladu sa zakonskim i ustavnim odredbama i ne postoji nikakav razlog zbog čega bi njegov izbor bio sporan.

Novoizabrani predsjednik Sobranja 4. maja obavijestio je predsjednika Makedonije Gjorga Ivanova da je formirana nova parlamentarna većina, čime su stvoreni uvjeti da lideru Socijaldemokratske partije Makedonije Zoranu Zaevu dodijeli mandat za sastavljanje nove vlade.

Predsjednik Makedonije, kako su saopćili iz njegovog kabineta, postupit će u saglasnosti s Ustavom i uspostavljenom praksom.

Na potezu je predsjednik

Xhaferi je naglasio da ne isključuje mogućnost da Ivanov ponovo odbije dati mandat za sastav vlade lideru SDSM-a.

Kako je rekao, prema Pravilniku i Ustavu, takva odluka ne bi predstavljala prepreku parlamentarnoj većini za nastavak sjednice za izbor vlade.

Ipak, upozorava, za parlamentarnu praksu ne bi bilo dobro da šef države ne ispuni svoje obaveze, jer bi to imalo određene posljedice za parlament u budućnosti.

Dodao je da je odmah po nominiranju za kandidata za predsjednika Sobranja, s obzirom na ranije iskustvo u parlamentu, bio svjestan i pripremljen na ozbiljnost posla koji treba izvršavati.

“Bio sam svjestan težine i okolnosti u kojima ću morati raditi. U tom kontekstu, i psihološki i funkcionalno i profesionalno spreman sam se nositi sa svim okolnostima koje me čekaju tokom rada”, rekao je novi predsjednik Sobranja.

Sjednice i na albanskom jeziku

Stav VMRO-DPMNE-a, stranke koja izbor novog predsjednika Sobranja smatra nelegitimnim, Xhaferi smatra političkim aktom, ali dodaje da samim tim što njeni zastupnici učestvuju u radu skupštine znači da indirektno priznaju status novog predsjednika Sobranja.

Xhaferi je istakao da će sjednice u parlamentu voditi i na albanskom jeziku, što mu, kako je rekao, dozvoljavaju Ustav i zakon.

O tom pitanju očekuje rasprave, ali tvrdi da će se, u zavisnosti od situacije, služiti i makedonskim i albanskim jezikom.

“U tom smislu, vjerujem da će biti razumijevanja među kolegama, bez obzira na moguće reakcije. Vjerujem da u suštini to ne ide na štetu Makedonije i ni na jedan način ne ugrožava njen suverenitet i integritet, jer je riječ o pravima građana Makedonije predviđenim međunarodnim konvencijama”, istakao je predsjednik makedonskog parlamenta.

Od proglašenja nezavisnosti Makedonije Xhaferi je prvi Albanac koji će obavljati funkciju predsjednika parlamenta.

Dobri odnosi s Albanijom

Ističe da je njegov izbor za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela Makedonije politička korist u kontekstu percepcije kolektivnog statusa Albanaca u toj zemlji.

Godine 2013. Xhaferi je izabran za ministra odbrane Makedonije i ovu je funkciju obavljao do juna 2014, a nakon toga je bio zastupnik u Sobranju iz redova DUI-ja.

Optužbe na račun Albanije da se miješa u unutrašnja pitanja Makedonije smatra propagandom pojedinih makedonskih političkih subjekata i tvrdi da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja.

Najavio je da će, nakon formiranja vlade Makedonije, na poziv albanskog kolege i novoizabranog predsjednika te zemlje Ilira Mete, posjetiti Tiranu, što će, prema njegovom mišljenju, doprinijeti daljnjoj izgradnji odnosa između dviju zemalja.

Izvor: Agencije