Tužilaštvo: Napad na Zijadina Selu je pokušaj ubistva

Neredi u parlamentu su izbili nakon što je nova parlamentarna većina izabrala Talata Xhaferija za predsjednika Sobranja (EPA)

Makedonsko državno tužilaštvo procijenilo je da je napad na lidera Alijanse za Albance Zijadina Selu bio pokušaj ubistva i da su za sada privedene dvije osobe koje su u tome učestvovale.

Kako se navodi, od do sada pribavljenih dokaza postoje osnove sumnje da dvije identificirane osobe koje su napale Selu, zajedno sa drugim osobama koje još nisu identificirane, izvršile “krivično djelo ubistvo” 27. aprila za vrijeme događaja u Sobranju Makedonije.

Nadležni skopski javni tužilac je donio naredbu za istražni postupak za dva identificirana napadača, kao zahtjev sudiji za prethodni postupak da im odredi pritvor.

Policija je potvrdila da su za napad na Selu uhapšeni 39-godišnji Kiril Georgijevski i njegov šezdesetosmogodišnji otac. Prilikom pretresa, rano u srijedu, kod njih su pronađene i oduzete patike i odjeća sa tragovima, kao i tri mobilna telefona.   

Georgijevski i njegov otac vide se na više snimaka koje su emitirali mediji, sigurnosnih kamera u parlamentu kako fizički napadaju Selu i vuku ga hodnicima uz pomoć drugih osoba. Na snimku se vidi i kako pet osoba vuku onesviještenog Selu, krvavog lica.

Tokom nasilnog upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije 27. aprila povrijeđeno je više poslanika parlamentarne većine, među kojima je Zijadin Sela najozbiljnije povrijeđen.

Lider Alijanse za Albance, koji je zadobio ozbiljne povrede glave, pušten je u subotu, 6. maja, na kućno liječenje. 

Napad na Zaeva 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopćilo je da je podnijeta krivična prijava protiv još jedne osobe iz Skoplja koja se tereti za napad na lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva.

Policija je osumnjičenog I.K. (37) pozvala na informativni razgovor, tokom kojeg je on priznao da je po ulasku u parlamentarnu salu fizički nasrnuo na Zaeva te da je stolicom gađao pripadnike osiguranja. Uprkos priznanju, I.K. nije zadržan, prenosi agencija Anadolija.

Neredi u parlamentu su izbili nakon što je nova parlamentarna većina izabrala Talata Xhaferija za predsjednika Sobranja uprkos protivljenju zastupnika iz VMRO-DPMNE.

Makedonske vlasti su poduzele aktivnosti na rasvjetljavaju nemilih događaja i rade na otkrivanju identiteta ostalih učesnika.

Izvor: Agencije