Stotine rudara na protestima u Banjoj Luci

Čeka se konačna odluka Narodne skupštine RS-a, najvjerovatnije naredne sedmice (Fena)

Približno 500 rudara, radnika prijedorskog ArcelorMittala, izašlo je u četvrtak na proteste u Banjoj Luci u znak protivljenja odluci Vlade bh. entiteta Republika Srpska da državne dionice u Rudniku željezne rude Ljubija Prijedor proda firmi Israeli Investment Group.

Na banjalučki glavni trg u radničkim uniformama i s transparentima došli su organizirano, autobusima, iz Prijedora.

U protestnu šetnju s radnicima uključili su se lideri Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa Vukota Govedarica, odnosno Branislav Borenović, predstavnici Narodnog demokratskog pokreta te radikala.

Pismo u kojem izražavaju nezadovoljstvo ovom odlukom i upozorenje da bi se ArcelorMittal mogao povući iz Prijedora predali su u Narodnu skupštinu RS-a, koja se na sjednici u četvrtak neće izjašnjavati o ovoj odluci Vlade.

Vlada ne odustaje od prodaje

Rudari su, rekao je jedan od njih, Mile Đurić, pozvali poslanike da ne dozvole “propast hiljada porodica, posebno iz regije Prijedor”.

Istakli su da neće stati te da su spremni i na radikalne poteze ako vlast ne uvaži njihove zahtjeve.

Sindikat rudnika ArcelorMittal donio je odluku o ovoj šetnji u Banjoj Luci jer smatra da je neizvjesna sudbina ovog preduzeća ako Izraelci kupe Ljubiju, o čemu je Vlada RS-a donijela odluku 12. aprila i čeka se konačna odluka parlamenta, najvjerovatnije naredne sedmice.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izjavila je da entitetska vlada ne odustaje od prodaje državnih dionica Rudnika željezne rude Ljubija Prijedor firmi Israeli Investment Group i pored zaključka Odbora Narodne skupštine RS-a za privredu u kojem se traži da se ta tačka povuče sa dnevnog reda sjednice NSRS-a.

Cvijanović je novinarima u Banjoj Luci rekla da se to pitanje treba posmatiti kao ekonomska prilika za RS, a ne ulaziti u “politikanstvo”.

“Vlada se nije bavila povlačenjem te tačke sa dnevnog reda sjednice parlamenta RS-a”, rekla je ona.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se državni udio u rudniku Ljubija prodaje radi stabilizacije entitetskog budžeta.

‘Ne igrajte se sudbinom radnika’

Ako bi Israeli Investment Group kupio 64,9 posto državnih dionica u Rudniku željezne rude Ljubija, postat će vlasnik i 49 posto dionica u ArcelorMittalu Prijedor, a na osnovu odluke iz 2004. godine.

Predsjednik Sindikata ArcelorMitala Prijedor Milanko Stojnić rekao je da će radnici protestnom šetnjom poručiti nadležnima “da se ne igraju” sudbinom 850 radnika prijedorskog ArcelorMittala.

Radnici protest završavaju u Parku “Mladen Stojanović”, uz protivljenje prodaji Ljubije Izraelcima, čija je firma za njene dionice ponudila 92 miliona konvertibilnih maraka (nešto manje od 46 miliona eura), a ArcelorMittal 63,6 miliona KM (32 miliona eura).

Za sada nije izvjesno postoji li skupštinska većina za potvrdu odluke Vlade s obzirom na to da Demokratska narodna stranka, koja je dio vladajuće koalicije u RS-u, ne podržava prodaju Ljubije preduzeću Israeli Investment Group, a protiv toga je i opozicija.

Izvor: Al Jazeera i agencije