Nova polemika Thacija i Vučića o ‘Velikoj Albaniji’

Angela Merkel ovih dana se sastala s Hashimom Thacijem, a ranije i s Aleksandrom Vučićem (Arhiva)
Angela Merkel ovih dana se sastala s Hashimom Thacijem, a ranije i s Aleksandrom Vučićem (Arhiva)

Nastavljena je polemika kosovskog predsjednika Hashima Thacija i premijera i novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o “Velikoj Albaniji”.

Thaci je, nakon razgovora s odlazećim predsjednikom Albanije Bujarom Nishanijem u četvrtak, izjavio da o “Velikoj Albaniji” sada najviše pričaju beogradski mediji i službeni Beograd.

Vučić je istovremeno, na sastanku s evropskom komesarkom za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elzbietom Bienkowskom u Beogradu, izrazio bojazan da će poruke i ideje o stvaranju “Velike Albanije”, koje dolaze iz Prištine, ugroziti regionalnu stabilnost.

Zajednička euroatlantska orijentacija

Thaci i Nishani saglasili su se da Albanci nikad nisu bili jedinstveniji, gdje god se nalazili – u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Preševu ili dijaspori.

“Albanci u historiji nikada nisu bili jedinstveniji nego sada i s više komunikacije i bliži, jer imaju zajedničku euroatlantsku orijentaciju gdje god da žive u regiji”, rekao je Thaci nakon razgovora s Nishanijem u Prištini.

On smatra da albanski političari i stranke u regionu, ma koliko bili različiti, trebaju imati isti cilj – “evropsku Albaniju, evropsko Kosovo, evropsku Makedoniju, a da afirmacija svih Albanaca treba biti u duhu mira i stabilizacije regije”.

“O ‘Velikoj Albaniji’ sada najviše pričaju beogradski mediji i službenici Beograda. ‘Velika Albanija’ spominje se u Beogradu, a ne u Tirani ili Prištini. To spominju kako bi okrivili Albance i opravdali svoju destabilizaciju, bilo u Hrvatskoj, [bh. entitetu] Republici Srpskoj, Crnoj Gori, sjeveru Kosova, tako da je to nepravedna beogradska propaganda zato što govori o ‘Velikoj Albanijii kako bi opravdala svoju destabilizacionu ulogu na zapadnom Balkanu”, rekao je Thaci.

On tvrdi da su “Albanci na Kosovu gotovo jedan vijek patili od nasilja Srbije, a da nisu imali mogućnost stvaranja političkih partija i svog političkog života”.

Odlikovanje za Nishanija

Nishani, koga je Thaci odlikovao Ordenom slobode, rekao je da je nacionalno pitanje Albanaca “sveta stvar”.

Vučić i Bienkowska, s druge strane, razgovarali su o evropskom putu Srbije, problemima u dijalogu s Kosovom i podršci Evropske unije Srbiji kroz programe za podršku malim i srednjim preduzećima.

“Ključni spoljnopolitički prioriteti Srbije su članstvo u EU-u, regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima, kao i nastavak politike pomirenja. Srbija je kredibilan partner EU-a”, naglasio je premijer Vučić.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO