Ameriku brine politički utjecaj na pravosuđe u BiH

Jak politički utjecaj na pravosuđe je usporio borbu protiv korupcije u BiH, ocijenila je Maureen Cormack (Fena)

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack je izrazila veliku zabrinutost u vezi s korupcijom i političkim utjecajem, pa čak i na pripadnike pravosudnog sistema u BiH.

Cormack je poslije sastanka sa predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u Sarajevu rekla da američka vlada, kao i ambasada SAD-a u Sarajevu, više od 20 godina pomažu pravosuđe u BiH, jer smatraju da je ono od ključne važnosti za uspjeh te zemlje.

“Nastavit ćemo pružati podršku BiH, ali i izražavati zabrinutost kada razlozi za to postoje”, kazala je ona novinarima poslije sastanka, prenosi Beta.

Prema njenim riječima, vidljiv je jak politički utjecaj na pravosuđe, što je usporilo borbu protiv korupcije u BiH, zbog čega treba početi raditi na ponovnoj izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe.

Američki angažman

Da bi se vratilo povjerenje građana u rad pravosudnih institucija, smatra američka ambasadorica, potrebno je da se slučajevi korupcije dovedu do kraja.

Govoreći o posjeti delegacije američkog Kongresa BiH, organiziranoj u okviru posjete zemljama Balkana, Cormack je rekla da su članovi te delegacije otišli uvjereni da SAD i dalje treba da ostane angažiran i na Balkanu i u BiH, jer za tim postoji potreba.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija rekao je da je s ambasadoricom Cormack razgovarao o potrebi jačanja borbe protiv korupcije, problemima koji su sistemskog karaktera u različitim sferama pravosudnog sistema, potrebi čuvanja nezavisnosti pravosudnog sistema, kao i potrebi jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija.

“Bilo je riječi i o političkim pritiscima”, dodao je Tegeltija.

Izvor: Agencije