‘Rez’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Dokumentarni film “Rez” priča je o Jasminu Dodiku, čovjeku s velikom strašću prema filmskim trakama i kinotehnici.

Njegov cilj je spasiti filmsku traku, koja je na rubu zaborava pred modernom tehnikom i digitalizacijom. Čini to putujući od grada do grada i prikazujući filmove po domovima kulture na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Tokom ove priče pratimo Jasmina, gotovo na rubu odustajanja od svog cilja, kako želi posljednji put pokušati pripremiti projekciju u Donjem Vakufu, za koju se nada da će biti dovoljno uspješna da mu promijeni mišljenje.

Hoće li projekcija biti uspješna ili je zaista vrijeme da zakopamo filmsku traku zauvijek i prihvatimo digitalnu eru kao novo primarno sredstvo koje definiše riječ „film“?

Benjamin Dizdarević

Reditelj Benjamin Dizdarević rođen je u Sarajevu 1992. godine. Živio je 18 godina u Švedskoj, gdje je išao u Internacionalnu englesku školu (International English School of Sweden) i završio gimnaziju, većinom na engleskom jeziku.

Prije četiri godine vratio se u Sarajevo da studira filmsku režiju.

“Uvijek sam se htio vratiti u ovaj grad, jer me život našeg naroda uvijek interesirao više nego život Šveđana. Priče s našeg područja su još jako posebne i tu se i dalje može mnogo toga reći, bez ikakve potrebe da to postane ratna priča. U septembru 2014. godine sam kod Nenada Dizdarevića završio Sarajevo Film Academy, gdje sam snimio diplomski film ‘Milost’, s kojim sam osvojio Specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu Amirani u Gruziji”, kaže Dizdarević.

Nenad Dizdarević

Od 2010. do danas, Nenad Dizdarević je osnivač, dekan i profesor na Sarajevo Film Academy univerziteta Sarajevo School of Science and Technology.

Filmografija

Dugometražni filmovi:

1981. „Gazija“

1984. „ I to će proći“

1988. „ Stanica običnih vozova“

1994. „ Magareće godine“ 

Televizija:

1975. „ Blago u duvaru“ TV film – koscenarista

1976. “ Istina o NLO“ TV film  – reditelj

1976–1978. dokumentarni program „ Informbiro 1948–1953“ 

Pet epizoda po 60 minuta, reditelj i scenarista

1977. „ Žena na kamenu“ TV film – reditelj

1985. „ I to će proći“, mini serija, tri epizode, reditelj 1992. „ Plavi vodič“ scenarista, reditelj, producent

1994. „ Četvrti dio mozga“ scenarista, reditelj, producent 

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Dokumentarac je rezultat dvogodišnjeg istraživanja, a gledaoce vraća na Kosovo u 1999. godinu, gdje su srpski vojnici ubili gotovo 120 kosovskih Albanaca.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO