Raspuštena Skupština Kosova nakon pada Vlade

Predsjednik Kosova Hashim Thaci pozvao je vođe  političkih partija da se uključe u konsultacije o datumu za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

On je uputio pisma u kojima političke lidere poziva da sutra započnu razgovore o tom pitanju, prenosi AP.

Thaci je ranije izdao dekret o raspuštanju Skupštine Kosova nakon što su zastupnici izglasali nepovjerenje Vladi premijera Ise Mustafe zbog čega će najvjerovatnije biti održani prijevremeni izbori narednog mjeseca.

Odluka o nepovjerenju Vladi je donesena sa 78 glasova “za”, 34 “protiv” i tri suzdržana, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn na Twitteru je objavio kako žali zbog današnjeg izglasavanja nepovjerenja vladi u kosovskoj skupštini.

“Politički lideri i institucije ne smiju izgubiti iz vida velike izazove sa kojima se Kosovo suočava. Ključan rad na poljima vladavine prava, ekonomije, dijaloga i vizne liberalizacije mora se nastaviti za dobrobit građana.”

Kosovska opozicija predala je ranije Skupštini Kosova peticiju sa dovoljnim brojem potpisa zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Peticiju je pokrenula opoziciona Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja, a podržali su je i zastupnici opozicione Alijanse za budućnost Kosova i pokreta Samoopredjeljenje, te pojedini zastupnici vladajućih stranaka.

Politička kriza

U zahtjevu se navodi da trenutna vladajuća koalicija Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza, kao i pripadnika manjinskih zajednica, nije uspjela riješiti suštinske probleme s kojima se suočava Kosovo, a kao posljedica toga zemlja je više od godinu i po u političkoj krizi.

Sakupljeno je potrebnih 40 potpisa. Nakon izglasavanja o nepovjerenju za Vladu se smatra da je u ostavci i raspisuju se prijevremeni izbori.

Premijer Mustafa je kazao: “Zahtjev o izglasavanju nepovjerenja Vladi, uključujući i obrazloženje koje sam danas čuo, smatram političkim pamfletom i bez argumenata. Tendencija je da se greške, zloupotrebe i štete nastale tokom mandata prošlih vlada prebacuju ovoj strukturi. Takvo ponašanje je neprihvatljivo, ali činjenice se ne mogu promijeniti. Smatram da je cilj peticije destabilizacija zemlje, gubljenjem povjerenja građana u institucije, te stvaranje institucionalnog vakuuma i sakrivanje adresa onih koji su umiješani u ranije korupcijske afere”.

Zenun Pajaziti, Šef zastupničke grupe Demokratske partije Kosova  je rekao: “Demokratska partija Kosova u kontinuitetu je održavala sastanke s koalicijskim partnerima kako bi bio postignut sporazum o donošenju odluka koje su od suštinskog značaja za našu zemlju, a koje su očekivali naši građani i međunarodni partneri. Naša stranka učinila je sve da dođe do koordinacije, ali danas smo u situaciji da je nemamo. U ovoj situaciji, volja demokratske partije je u skladu sa zahtjevima građana i mi smo ujedinjeni u svojim stavom. Pozivam zastupnike da prenose i podrže volju građana Republike Kosovo”.

Izvor: Al Jazeera i agencije